Różniczka
lolek: Oblicz różniczkę y'−
yx=x
2√1+x2. Krok po kroku jakby ktoś mógł objaśnić jak
uporządkować x i y
3 paź 11:09
PW: Jakie znowu "oblicz różniczkę".Tyw ogóle wiesz o co pytasz?
3 paź 11:32
lolek: Jak już tak Ci się rozchodzi to w poleceniu ma być: Rozwiąż równanie różniczkowe.
Lepiej?
3 paź 11:36
ICSP: a co tu porządkować ?

Równanie liniowe I rzędu.
3 paź 11:53
J:
najpierw obliczasz całkę ogólną równania jednorodnego:
| | y | |
rozwiązujesz: y' − |
| = 0 ( zmienne rozdzielone ) |
| | x | |
dostaniesz: y = C*x .... i uzmienniasz stałą
3 paź 11:59
J:
| dy | | dx | |
| = |
| .... i całkujesz obustronnie |
| y | | x | |
3 paź 12:06
lolek: jak wyliczę całkę z y'−yx=0, to co robie z tym co jest po drugiej stronie równania
x2√1−x2?
3 paź 12:06
J:
C'(x)*x = x2√1−x2 ⇔ C'(x) = x√1−x2 .. całkujesz obustronnie
(podstawienie: x2 = t) , 2xdx = dt
3 paź 12:13
PW: No to miało być x2√1+x2, czy x2√1−x2 ?
3 paź 12:19
J:
sorry ...C'(x) = x
√1 + x2
3 paź 12:28
PW: Tak bez znajomościteorii, metodą "zdolnego licealisty" można było rozwiązać dzieląc obie strony
przez x:
Lewa strona to pochodna funkcji
a prawa to pochodna funkcji
Mamy więc równanie
| | y(x) | | 1 | |
( |
| )' = |
| ((1+x2}3/2)' |
| | x | | 3 | |
3 paź 12:56