matematykaszkolna.pl
Pomoc Uczen: Witam pomoże im ktoś z pewną kwestą czym sie różni udowodnienie równości i tożsamości w trygonometri np : udowodnienie tożsamości przekształcam tylko lewą lub prawa stronę i tu mam pewna niepewność udowodnienie równości czy to już traktuje jak normalne równanie i moge sobie przerzucać odejmowa itp stronami tak jak normalne równie Wiem ,że tu sie wrzuca zadnia ale nie mam sie do kogo w tym momencie zwrócić
3 paź 15:33
PW: Polecenie 'udowodnij, że dla wszystkich α ma miejsce równość' to to samo co 'udowodnij tożsamość'. Pokazanie (udowodnienie), że dla α=45° ma miejsce równość to po prostu sprawdzenie − otrzymamy zdanie prawdziwe, czy nie?
3 paź 15:41
Uczen: np uzadnij równość dla dowolnego kąta ostrego alfa w takim wypadku mogę dziłac jak na zwykłym równaniu
3 paź 16:05
Uczen: sin α 1+cos α _____ = ______ 1−cosα sinα
3 paź 16:09
PW: To nie jest równanie!. Masz pokazać, że dla wszystkich kątów α∊(0, 90°) podana równość jest prawdziwa. Wystarczy ją przekształcić mnożąc licznik i mianownik po lewej stronie przez sinα, a po prawej stronie − przez (1−cosα). Liczby, przez które mnożymy, nie są zerem dla rozważanych kątów α, a więc otrzymana równość jest równoważna badanej. Otrzymana równość jest prawdziwa w sposób oczywisty (prawie).
3 paź 19:52