matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz granicę ciągu (an)
M4RC!N:
Witam. Mam problem z rozwiązaniem zadania dotyczącego obliczania granicy ciągu. Byłby ktoś w stanie rozwiązać poniższe przykłady i wytłumaczyć mi jak się to robi? Z góry bardzo dziękuję
2
n
+3
n
1) a
n
=
2
n
−3
n
2
n
+7
n
2) a
n
=
4
n
−3*7
n
3 paź 13:43
sushi_gg6397228:
https://matematykaszkolna.pl/strona/1710.html
zadania do pooglądania
3 paź 13:50
J:
dzielisz licznik i mianownik przez a
n
( n − najwyższa potęga)
3 paź 13:52
Janek191:
2
n
+ 3
n
1) a
n
=
; dzielimy licznik i mianownik przez 3
n
2
n
− 3
n
2
(
)
n
+ 1
3
a
n
=
,
2
(
)
n
− 1
3
2
Ponieważ lim (
)
n
= 0
3
n→
∞
więc
0 + 1
lim a
n
=
= − 1
0 − 1
n→
∞
3 paź 14:34
M4RC!N:
Dziękuję
3 paź 16:33