wariacje
ladyb: prosiłabym bardziej o wytłumaczenie i wskazówki niż zrobienie zadania, dziękuję.
1. ile jest liczb trzycyfrowych, w których zapisie nie ma 4 i 5?
(we wcześniejszym przykładzie, w których nie było cyfr 0 i 4, zastosowałam wzór na wariację z
powtórzeniami, n=8 a k=3, teraz chciałam zastosować to samo, ale wynik mi nie wychodzi)
2. ile jest wszystkich liczb pięciocyfrowych:
a) zaczynających się od 12
b) których ostatnią cyfrą jest 7?
3. ile jest wszystkich liczb czterocyfrowych, w których zapisie wszystkie cyfry są różne?
ile jest wszystkich liczb czterocyfrowych?
4. ile jest liczb, w których zapisie występują cyfry 0 i 1, i które mają co najwyżej:
a) 5 cyfr
b) 11 cyfr?
3 paź 13:26
sushi_gg6397228:
umiesz robić zadania z reguły mnożenia − − − − − ....
3 paź 13:27
PW: 1. Najpierw policz liczbę wszystkich ciągów trzywyrazowych spełniających warunki zadania,
a potem odejmij liczbą takich ciągów z zerem na początku.
3 paź 13:29
ladyb: raczej nie mam z tym problemu
3 paź 13:29
J:
no to pokaż obliczenia
3 paź 13:30
ladyb: PW, a jest jakiś krótszy sposób?
3 paź 13:31
sushi_gg6397228:

kreska czerwona − losujesz jedną cyfrę ze zbioru {1;2;3;6;7;8;9}
ile masz mozliwości ?
3 paź 13:31
ladyb: tutaj nie wiem w jaki sposób mam zastosować regułę mnożenia, o to właśnie chodzi...
3 paź 13:31
ladyb: mam 8 możliwości, czyli zrobię 8x8x8?
3 paź 13:31
sushi_gg6397228:
nie czytasz co napisałem o 13.31
3 paź 13:32
ladyb: 7, przepraszam, 7x7x7*
3 paź 13:32
J:
a dlaczego na drugim miejscu jest 7 ?
3 paź 13:33
J:
no i na trzecim też ?
3 paź 13:34
ladyb: ponieważ k=3, bo są to liczby trzycyfrowe
3 paź 13:34
sushi_gg6397228:
na kreskę niebieską− do zbioru dorzucasz "0" czyli {0;1;2;3;6;7;8;9} − ile mamy możliwości
uwaga: w zadaniu nie podali, że nie moga się powtarzać więc po prostu dorzucamy "0"
3 paź 13:34
ladyb: więc k=3 n=7
3 paź 13:35
ladyb: a czemu wcześniejszych przykładach nie dorzucamy liczb skoro jest napisane, że bez na przykład
cyfr 0 i 4?
3 paź 13:35
ladyb: jeśli dobrze rozumiem to powinno być 7x8x9, 9 ponieważ za 3 razem też dorzucamy cyfrę, tak?
3 paź 13:36
J:
na pierwszym miejscu jedna 7, na drugim jedna z 8 , na trzcim jedna z ośmiu:
7*8*8
3 paź 13:37
sushi_gg6397228:
bo 0 nie moze być na początku, a potem juz jest w pozostałych miejscach
3 paź 13:37
J:
przecież możesz mieć np. liczbę: X00 ( X ≠ 0,4,5 )
3 paź 13:39
ladyb: ach już rozumiem! dziękuję. a co z resztą zadań?
w 2 zadaniu będzie na pewno 12 na początku,a co potem?
z 3 zadaniem mam problem kompletny, nie wiem co i jak, liczb 4cyfrowych jest 9
z 4 zadaniem też mam problem, nie potrafię tego zrozumieć
3 paź 13:42
Kacper:
zadanie 4
a)
0,1,10,11,100,101,110,111,1000,1001,...,1111,10000,10001,...,11111
Oblicz ile ich jest
3 paź 13:45
sushi_gg6397228:
2. masz trzy kreski i wstawiasz liczby ( podobnie jak w zad1, tylko nie masz ograniczneń)
3 paź 13:49