.
Etna: 8*log212−log312x≤20log12x−16
12 jest podstawą logarytmu jbc
podstawiłam za log12 zmienną t
t3−8t2+20t−16≥0 dalej mi nie wychodzi
W logarytmach podstawą jest 12 to kiedy tutaj powinnam zwrot zmienić?
3 paź 18:15
sushi_gg6397228:
na razie pokaż jak liczysz " miejsca zerowe"
3 paź 19:22
Mila:
W(2)=8−32+40−16=48−48=0
t=2 jest pierwiastkiem wielomianu
Schemat Hornera: t=2
1 −8 20 −16
1 −6 8 0
W(t)=(t−2)*(t2−6t+8) teraz licz deltę
3 paź 19:27
===:
... Ty zapisz całą treść zadania a nie reminiscencje typu logarytm jbc
3 paź 19:30