równanie
truskawka: Równanie :
ma:
a)jedno
b)dwa
c) trzy
d)cztery
rozwiązania
|x−5| = (x−5)
3
zrobiłam alternatywę i wychodzi:
x
3−5x
2+24x−20=0 v −x
3+5x
2−26x+30=0
tak to się robi?
3 paź 17:55
ICSP: 1. Dziedzina
2. Więcej myślenia i mniej rachunków :
|x − 5| = (x − 5)3
Gdy prawa strona jest ujemna : x < 5 to równanie sensu nie ma.
Gdy prawa strona jest dodatnia : x > 5 dostajemy bardzo proste równanie kwadratowe:
1 = (x−5)2
|x − 5| = 1
x = 6 lub x = 4 − nie należy do przedziału (5 ; + ∞)
Ostatecznie x = 6 jest jedynym rozwiazaniem.
3 paź 18:01
truskawka: Skoro x<5 to nie musi być mniejsze od 0.
Czemu nie ma sensu?
3 paź 18:05
ICSP: |x − 5| = (x −5)3
dla x < 5 mamy:
liczba dodatnia = liczba ujemna
sprzeczność.
3 paź 18:08
truskawka: dla x<5:
5−x=(x−5)3
które to liczba ujemna?
3 paź 18:11
ICSP: |x − 5 | z definicji jest zawsze nieujemna czyli ujemną jest (x−5)3. Faktycznie weźmy np x = 4
dostaniemy wtedy (4 − 5)3 = (−1)3 = −1
3 paź 18:18
truskawka: aaa okej, dzięki
3 paź 18:27
Kacper:
ICSP jak studia?
3 paź 18:51
ICSP: Na poważnie zaczynam dopiero we wtorek, więc jak na razie cieżko powiedzieć
3 paź 18:55