Wykonaj działania na ułamkach algebraicznych
Kasumi: Jak wykonać działania? Czy mógłby ktoś prosto wytłumaczyć?
3x/2x+1+x2/4x2+4x+1
3 paź 12:32
J:
4x2 + 4x + 1 = (2x + 1)2
3 paź 12:34
sushi_gg6397228:
| | licznik | |
zapisz czytelnie za |
| |
| | mianownik | |
3 paź 12:35
3 paź 12:37
sushi_gg6397228:
mianownik w drugim ułamku masz już zwinięty (12:34)
teraz wspólny mianownik ....
3 paź 12:39
Kasumi: Aha... O to chodzi

Wielkie dzięki!
3 paź 12:42
sushi_gg6397228:
zapisz obliczenia i wynik koncowy− to się sprawdzi czy jest OK
3 paź 12:43
Kasumi: | 3x(2x+1) | | x2 | |
| + |
| = |
| (2x+1)2 | | (2x+1)2 | |
3 paź 12:50
sushi_gg6397228:
+dziedzina
w liczniku można ewentualnie coś przed nawias wyciągnąć ( ale tak tez może zostać)
3 paź 12:52
Kasumi: Tak można zapisać?
3 paź 12:54
sushi_gg6397228:
| | 1 | |
dla x= |
| , mianownik = 2 |
| | 2 | |
pudło
3 paź 12:55
3 paź 12:57
sushi_gg6397228:
bingo
3 paź 13:02
Kasumi: Ok, zaytrybiłam.
Arigato. Siedziałabym nad tym chyba godzinę
3 paź 13:05
sushi_gg6397228:
na zdrowie
3 paź 13:06
Kasumi: A jeśli mam takie coś:
| x−1 | | x+1 | | x2−4 | |
| − |
| + |
| |
| 2x+3 | | 3−2x | | 4x2−9 | |
To sprowadzam także do wspólnego mianownika −−−> 4x
2−9
| x+1 | | x−1 | |
| mnożę przez −2 a |
| mnożę przez 2x−3? |
| 3−2x | | 2x+3 | |
Dobrze rozumuję?
3 paź 13:17
J:
źle ... 4x2 − 9 = (2x − 3)(2x + 3) oraz 3 − 2x = −(2x − 3)
3 paź 13:22
Kasumi: | x−1 | | x+1 | | x2−4 | |
| − |
| + |
| |
| 2x+3 | | −(2x−3) | | (2x+3)(2x−3) | |
Co dalej
3 paź 13:55
sushi_gg6397228:
wspolny mianownik oraz
| | (....) | | (...) | |
− |
| = + |
| |
| | −(....) | | (....) | |
3 paź 14:01
Kasumi: Czyli jeśli mam w mianowniku − i − przed znakiem, mogę zamienić to na + przed znakiem?
Wyszło mi:
3 paź 14:16
sushi_gg6397228:
np:
zapisz kolejne przekształcenia
3 paź 14:18