równianie z modułem
truskawka: Równanie ||x2−4|−1|=p ma dwa rozwiązania p ∊ ?
3 paź 14:12
sushi_gg6397228:
zacznij od wykresu y=x2−4
3 paź 14:14
J:
narysuj wykres: f(x) = IIx2 − 4I − 1I ... i zobacz kiedy prosta: y = p
przecina go w dwóch miejscach
3 paź 14:15
sushi_gg6397228:
3 paź 14:16
J:

to jest: Ix
2 − 4I − 1 ... teraz odbij to co pod osią OX nad oś ... i odczytuj
3 paź 14:20
J:
widać: p > 3
3 paź 14:21
truskawka: w odpowiedziach jest {−1} u (3;+∞) ale to nie może być chyba prawdą, bo wartość modułu nie może
być ujemna, więc samo (3;+∞)?
3 paź 15:31
sushi_gg6397228:
obstawiam, że nie ma zewnętrznej wartości bezwzględnej
y= |x2−4| −1
3 paź 15:38
truskawka: jest, dobrze przepisałam wyjątkowo
3 paź 15:59
truskawka: no czyli jest błąd w odpowiedziach, dzięki
3 paź 16:04