matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 29.4.2011
Zadania
Odp.
0
Manio:
Dana jest funkcja f o wzorze f(x)=x
2
+sin
2
α*x−2π dla α∊<0,2π>.
0
Kasia:
jak zaznaczyć kąt dwuścienny np. w ostrosłupie? w ogóle to co to jest kąt dwuścienny? czy to kąt pomiędzy dwoma ścianami?
17
k.:
O liczbie x wiadomo, że 3 log x = 9 . Zatem x =
2
Michał:
wykaz, ze liczby tworza w podanej kolejnosci ciag arytmetyczny.
6
Tomaszz:
:::rysunek::: Witam!
6
Jasper:
:::rysunek:::
PILNE
Patrzcie i myślcie wszyscy.
2
Daniel:
Oblicz prawdopodobieństwo tego, że w trzech rzutach symetryczną sześcienną kostką do gry suma kwadratów liczb uzyskanych oczek będzie podzielna przez 3.
2
kinia:
nie wiem czy bylo ... chcialabym zeby ktos mi po ludzku wytlumaczyl to zadanie cyferka po cyferce bo sie mecze 2 godzine :
3
nita:
Mając równanie:
2
Witek :
Proszę o pomoc w tym układzie równań
4
Filip:
Male pytanie
4
MARTA:
Dane są dwa okręgi o równaniach (x+2)
2
+ (y − m)
2
= 18 , (x − 2m)
2
+ (y−2)
2
= 2 Wyznacz wszytskie parametry m, tak aby te okręgi miąły dokładnie jeden punkt wspólny.
1
ilak:
jaka to własność?
0
tn:
witam, jeśli mam dany wykres funkcji −> jakie własności tej funkcji mogę określać na jego podstawie
2
Daniel:
Na ile sposobów można ułożyć trzy takie same liczby (np. 3 jedynki) gdy wazna jest kolejność. Zawsze to było dla mnie oczywiste i myslalem ze 6, ale w pewnym zadaniu pojawiły sie pewne
2
Jasper:
:::rysunek::: Pole trójkąta ADC (na załączonym rysunku) jest równe trzeciej części pola trójkąta ABC. Wykaż,
4
sokrates:
x
2
=x+1
4
mistż matamatyki:
jak rozróżnić kiedy są wariacje z powtórzeniami a kiedy kombinacje?
6
monika:
jeżeli x jest kątem ostrym i tgx=2 to sinx wynosi
?
14
pomoc:
x
1
x
2
>x
2
−x
1
,x
1
<x
2
−−−zadanie z parametrem
4
ilak:
Prosta o równaniu x + 2y = 5 zawiera przekątną BD rombu ABCD , którego bok ma długość 5. Wyznacz współrzędne wierzchołków rombu jeżeli A = (5,1) .
0
Marek:
−3
2x
+ 3
x+1
3
monika:
wiedząc że sinx+ cosx=5/4, oblicz sinx*cosx
1
Kacper:
Wyznacz miejsca zerowe funkcji f(x)=log3x−log(2x+3) DZIĘKUJE z góry za pomoc
7
Witek :
Proszę was dobrzy ludzie o pomoc w tym układzie równan bo nie wiem jak go zrobić
5
Kacper:
Dla jakich wartości parametru m funkcja f(x)=x
3
+x
2
+mx+1 jest rosnąca w zbiorze liczb rzeczywistych pomocy
!11
1
Jasper:
Zadanie maturalne Rozwiąż nierównosc
7
bachus:
MATURA !
0
Malwina:
Dla jakich wartości parametru m funkcja f(x)=x
3
+x
2
+mx+1 jest rosnąca w zbiorze liczb rzeczywistych
5
Malwina:
Uzasadnij tożsamość trygonomatryczną 1/sin
2
x+1/cos
2
x=4/sin
2
2x POMOCY
!
1
regweg:
w trojkacie prostokatnym ABC odcinek CD jest wysokoscia opuszczona na przeciwprostokatna AB. obwod trojkata ADC jest rowny 40, a obwod trojkata BDC jest rowny 24.
1
justyna:
Rozwiąż równanie cos2x=cosx Proszę o pomoc
3
justyna:
Niech log2=a, log3=.Z użyciem liter a i b zapisz liczbę log
√
3
/8
6
Witek :
12
monika:
Pewien graniastosłup ma 27 krawędzi. Liczbą wierzchołków tego graniastosłupa jest...........
1
nie wiem:
W kole o promieniu r =12cm wykreślono cięciwę c=14cm. Oblicz miarę kąta środkowego odpowiadającego cięciwie.
1
????:
W koło o promieniu R=20cm wpisano dziesięciokąt foremny. Oblicz długość boku tego wielokąta.
0
AGATA:
Mam skale 1:500 i mam taki wymiar 1 702 i chce sobie to teraz zamienić na skale 1:100 i nie wiem jak to zrobić. Potrzebne jest mi to do projektu. Proszę o pomoc!
0
K:
Rozwiąż równania wykładnicze .
0
Mordo:
1 + 3
x
2
= 2
x
20
Piotrek:
Mam raczej takie bardziej pytanie, niż stricte zadanie. Chodzi o to czy w takim równaniu: | |x+3| − 2 | = m
2
paulina:
Ile jest różnych trójkątów równoramiennych o obwodzie 20 i wszystkich bokach mających długości będące liczbami całkowitymi.
0
studentka :D:
a) w(x)=x−
√
2
x b)u(x)=(2x
2
−1)/x
4
2
Iga:
Rozwiąż
0
Iga:
Rozwiąż
5
Iga:
Rozwiąż
12
Czarny:
Witam, bardzo bym prosił aby ktos mógł mi pomóc w rozwiazaniu tego układu równań krok po kroku,
3
Mała;]:
Spotkało sie kilku znajomych. Każdy witał sie z każdym przez podanie ręki. nastąpiło 10 powitań. Ilu znajomych sie spotkało?
1
Magda:
Przepraszam że tutaj wam zawracam głowę ale działa wam opcja drukowania na matematyka.pisz.pl bo chciałam sobie wydrukować zestawy maturalne i lipa nie mogę
2
ich :
wynika całki
6
Mała;]:
prosze o sprawdzenie: rozwiąż rówananie
2
dbdf:
Czy można korzystać z funkcji trygonometrycznych w dowolnym trójkącie
np: o kątach 150, 20 i 10
4
Mała;]:
wykaż że 1/ sin
2
α −1 = tg
−
2
α
2
Mała;]:
Władze Torunia chcą wybudować nad Wisłą dwa hotele położone w takiej odległości od siebie, aby motorówka kursująca między nimi płynęła tam i z powrotem nie dłużej niż pół h (nie licząc
9
pure & clean:
wyznaczyć największą i najmniejszą wartość funkcji f(x)=−x
2
+4x+3 w przedziale (4;+∞)
0
zielona:
Pewnego dnia w południe cień drzewa ma długość 17,6m. Upłynęło kilka godzin i cień drzewa powiększył się o 27,4m. Słońce padało wówczas pod kątem dwa razy mniejszym niż w południe.
0
ka:
|x−1|
3
f(x)=
(x+2)
2
3
wewe:
operon 2011 mat rozsz. / arkusz 3 / zad 2 Boki trojkata ABC maja dlugosci 5,12,15 . wyznacz dlugosc czesci dwusiecznej sredniego kata
4
Żarliwy:
:::rysunek::: Mam taki problem:
3
Tom:
Oblicz pochodną funkcji f(x)= pierwiastek z (1−x/1+x)
1
Manio:
Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których układ ma dokładnie 1 rozwiązanie: x
2
+y
2
−2x−4y=0
0
kartolinka:
Dana jest sfera o równaniu x
2
+y
2
+z
2
−4x+2y−6z+10=0 Spr czy prosta AB, gdzie A(0,1,2) i B(1,−3,1) ma punkty wspólne ze sferą.
2
miki:
Bardzo proszę o pomoc w zadaniu tekstowym z funkcji wymiernej: Samochód przejechał drogę długosci 120 km. Gdyby jechał ze średnią prędkością o 30 km/h
1
Nitka:
:::rysunek::: Przy pomocy całek oblicz zaznaczone pole powierzchni. Pole to jest ograniczone funkcjami:
1
Ines:
Proces produkcyjny badanego przedsiębiorstwa opisany został funkcją typu Cobba − Gouglasa TP=4K
0
,
5
L
0
,
5
, gdzie K − kapitał, L − praca. Stawka płacy w wynosi 40 j.p., a
3
Anita:
Całki − dla mnie czarna magia. Niestety nie byłam na żadnych zajęciach z nich. Proszę bardzo o pomoc. To są moje zadania na przetrwanie. I proszę nie tylko o wyniki tylko jak to zostało
2
michal:
:::rysunek::: Należy obliczyć x.
1
nika:
8
MARTA:
Wyznacz te wartośći parametru m, dla których prosta l: y = mx + 3 ma dokładnie 1 punkt wspólny z okręgiem o równaniu x
2
− 6x + y
2
+ 8y = 0 .
1
nika:
4
Kacper:
Zbiorem rozwiązań nierówności 2−
1−x
3
≥ 0 jest przedział: ?
16
Alaila:
mam problem z rozkładem tego wielomianu na czynniki: x
3
−3x
2
+3x−1
10
roman:
:::rysunek:::
4
Sylwia:
POMÓŻCIE. ZARAZ BEDE MIAŁA TO ZADANIE NA PRACY KLASOWEJ. W trójkącie ABC dane są: |BC|=4cm, |AC|=2cm, kąt ACB =120 stopni. Wyznacz długość odcinka dwusiecznej kąta ACB, zawartego w tym
44
K+K:
wrzucam arkusz rozszerzony. Chętnych zapraszam do pomordowania się
0
Sylwia:
W trójkącie ABC poprowdzono prostą MN równoległą do prostej AB tak, że M należy do AC, N należy do BC oraz |MN| = |AM| + |BN|. Oblicz |MN|, jeśli |AB|=c, a miary kątów trójkąta przy boku AB
0
Jan:
11. Z szuflady, w której jest 8 par rękawiczek, wybieramy losowo cztery rękawiczki. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że wśród wylosowanych rękawiczek nie będzie pary.
12
Zuzaa:
http://matematyka.pisz.pl/forum/51603.html
8
Kasia:
Dane są punkty A=(6,−3), B=(1,2) i C=(2m
3
−18m, −m
2
). Wyznacz wszystkie wartości m dla których proste AB i AC są prostopadłe.
8
Jasper:
Proszę o pomoc... znowu.