trzy rzuty symetryczną sześcienną kostką do gry
Daniel: Oblicz prawdopodobieństwo tego, że w trzech rzutach symetryczną sześcienną kostką do gry suma
kwadratów liczb uzyskanych oczek będzie podzielna przez 3.
Rozwiązałem to zadanie, ale jak się potem okazało niestety z błędem. Proszę o sprawdzenie
mojego rozwiązania i ewentualne wskazówki.:
MocΩ=63=216 akurat to jest logiczne
A−suma kwadratów liczb uzyskanych oczek w trzech rzutach będzie podzielna przez 3
MocA:
12=1
22=4
32=9
42=16
52=25
62=36
Zatem możliwe pary to: (1,1,1) (4,4,4) (9,9,9) (16,16,16) (25,25,25) (36,36,36) zatem 6
(1,4,6) (1,4,16) (1,16,25)
(4,16,25) zatem 4*6
(1,1,4) (1,1,16)
(4,4,1) (4,4,25)
(9,9,36)
(16,16,1) (16,16,4) (16,16,25)
(25,25,1) (25,25,4) (25,25,16)
(36,36,9) zatem 12*3
Zatem
MocA= 6+4*6+12*3=66 a powinno być 72
29 kwi 22:42
Rivi: suma kwadratów trzech liczb jest podzielna wtedy, gdy albo wszystkie są podzielne przez 3, albo
żadna z nich nie jest podzielna przez trzy. Tak więc albo na każdym miejscu jest albo 3 albo
6, albo 1,2,4,5.
2*2*2+4*4*4=72
29 kwi 22:46
29 kwi 22:52