?
Mała;]: Władze Torunia chcą wybudować nad Wisłą dwa hotele położone w takiej odległości od siebie, aby
motorówka kursująca między nimi płynęła tam i z powrotem nie dłużej niż pół h (nie licząc
postojów). Jaka odległość będzie dzieliła hotele, jeżeli prędkość pędu Wisły jest równa 0,2
km/min a prędkość własna motorówki 1 km/min
29 kwi 16:23
RM:
Zadzwoń do radia "RM"
29 kwi 21:49
Rivi: | | | |
Czyli rozpatrujemy jak motorówka płynie pod prąd − bo zajmuje jej to więcej czasu. |
| |
| | | |
| | | |
V=Vmotorówki−Vrzeki=0,8km/min |
| |
| | | |
płynie pół godziny, 30min*0,8km/min=24km
29 kwi 22:04
Patri: Nie

!
30 minut w dwie strony!
Raz z prądem, raz pod prąd.
Czy może ktoś sprawdzić czy wynik to 14,4 km?
Ładnie proszę.
4 kwi 12:53
Jack:
t
1+t
2≤30
stąd:
s(10+15)≤<30*12
4 kwi 13:16
Jack:
poprawka:
przy wzorach na t
1 i t
2 powinno być, że:
Poza tym jest ok.
4 kwi 13:17
Jack:
ehh... no i na koniec s
≤14,4 [km]
4 kwi 13:18
Patri: Otóż to.
Ślicznie dziękuję.
4 kwi 13:25
90: A czy nie powinno się jeszcze tego wyniku podzielić na 2 ? W końcu chodzi nam o odległość
między hotelami, a nie jaką odległość odbywa motorówka.
29 kwi 13:05