zadanie z kombinatoryki
kinia: nie wiem czy bylo ... chcialabym zeby ktos mi po ludzku wytlumaczyl to zadanie cyferka po
cyferce bo sie mecze 2 godzine :
na turnmieju szachowym kazdy rozegral z kazdym po jednej partii po czym jeden z uczestnikow sie
wycofal. pozostali zagrali jeszcze raz z kazdym po jednej partii. lacznie partii bylo 49, ile
bylo uczestnikow na poczatku
znalazlam rozwiazanie na paru forach ale i tak prosze o prostsze wytlumaczenie , moj mozg
przyswaja tylko proste informacje
29 kwi 22:27
romanooo: Możesz zrobić to w ciekawy i prosty sposób, korzystając z geometri

Mamy wzór na ilość przekątnych w n kącie
| | n2−3n | |
p= |
| odnosi się on też do ilości w tym przypadku '' partii'' między zawodnikami, |
| | 2 | |
gdzie p to jest ilość gier, a n− liczba zawodników
zatem najpierw grają wszyscy:
potem jeden odpada
p
1 + p
2 = ... będziesz umieć dalej ?
podaj wynik
29 kwi 22:33
29 kwi 22:48
Basia:
| | n(n−3) | |
liczba przekątnych n−kąta = |
| |
| | 2 | |
natomiast liczba rozegranych partii "każdy z każdym" = (tak jak napisała
Eta)
z całą pewnością
30 kwi 05:01
kinia: romanooo probowalam zrobic Twoim sposobem ale gdy liczylam n1 i n2 wychodzily mi niepelne
liczby a tak przeciez nie moze byc . sprobuje kolejny raz , naprawde nie wiem w czym robie
blad
30 kwi 10:22
kinia: jak robie ze wzoru n to wychodzi : n!/2!(n−2)! + (n−1)!/2!(n−3)! = 49


?
k
30 kwi 10:48
ICSP: aż z ciekawości zrobię sobie to zadanko.
30 kwi 10:51
ICSP: wychodzi n = 8
30 kwi 10:54
kinia: i tak ma wyjsc , wszystkim tak wychodzi tylko nie mi

chyba sie poddam
30 kwi 11:00
ICSP: nie poddawaj sie. Pamiętaj że (n−1)! = (n−3)! * (n−2)(n−1)
n! = (n−2)! * (n−1) * n
30 kwi 11:02
kinia: wychodzą mi same glupoty ... dobrze , tak czy inaczej dziekuje wszystkim za pomoc
30 kwi 11:13
ICSP: a co ci wychodzi? Mam jeszcze 30 min to mogę ci pomóc
30 kwi 11:16
kinia: kiedy obliczam n1 i n2 wychodzą mi niepelne liczby a przeciez to sa uczestnicy , i nie rozumiem
dlaczego wszyscy wyzej maja w mianowniku 2 przeciez jest taki wzor : n!/k!(n−k)!
30 kwi 11:25
ICSP: 2! = 1*2 = 2.
| n! | | (n−1)! | |
| + |
| = 49 ⇔ (teraz korzystam z tych zależności które podałem |
| 2!*(n−2)! | | 2!*(n−3)! | |
wyzej.
| (n−2)!(n−1)n | | (n−3)!(n−2)(n−1) | |
| + |
| = 98 ⇔ (n−1)n + (n−2)(n−1) = 98. Z tym to |
| (n−2)! | | (n−3)! | |
już bez problemu powinnaś sobie poradzić. Przeanalizuj i sprawdź gdzie miałaś błędy

Ja idę
pograć.
30 kwi 11:30
kinia: ICSP dziekuje dziekuje dziekuje

dzieki Tobie moja jedyna komorka nerwowa zaczela pracowac
i zalapalam o co chodzi
30 kwi 12:25