m
Malwina: Dla jakich wartości parametru m funkcja f(x)=x3+x2+mx+1 jest rosnąca w zbiorze liczb
rzeczywistych
29 kwi 20:01
Gustlik: Jeżeli funkcja ma byc rosnąca w całym zbiorze liczb rzeczywistych, to musi mieć w tym zbiorze
dodatnią pochodną.
f(x)=x
3+x
2+mx+1
Liczę pochodna tego wielomianu:
f'(x)=3x
2+2x+m
f'(x)>0 <=> 3x
2+2x+m>0
Pochodna jest funkcją kwadratowa, więc jest >0 dla każdego x€R, gdy a>0 i Δ<0.
Pierwszy warunek jest spełniony, bo a=3>0, zatem badam drugi:
3x
2+2x+m>0
Δ=4−4*3*m=4−12m
4−12m<0
−12m<−4 /:(−12)
30 kwi 00:19
Miłosz: dlaczego bierzemy pod uwagę takie f(x)= 3x2 +2x +m >0
30 kwi 08:05
ICSP: nie f(x) tylko f'(x) to duża różnica.
30 kwi 10:00
Gustlik: Bo aby funkcja by ła rosnąca, to jej pochodna musi byc dodatnia.
1 maj 02:27