wartość bezwzględna
Piotrek: Mam raczej takie bardziej pytanie, niż stricte zadanie. Chodzi o to czy w takim równaniu:
| |x+3| − 2 | = m
mogę "wyciągnąć" minus dwójkę z wartości bezwzględnej ze zmienionym znakiem?
Czyli mielibyśmy coś takiego: |x+3| + 2 = m
Jeśli mielibyśmy tam plus dwójkę to wtedy wyciągamy ją bez zmiany znaku?
Byłbym wdzięczny za wyjaśnienie.
29 kwi 18:37
Nie jestem mądry: Mi się wydaje że to będzie coś takiego:
dla x∊(−∞,−3)
I −x−3−2 I = m
dla x∊<−3,+∞)
I x+3−2I = m
A 2 raczej bym nie wyciągal
29 kwi 18:47
29 kwi 18:59
pedros: ja to zawsze w takich pozbywam się 'zewnętrznej' wartości bezwzględnej, czyli w tym przypadku
bym porównał do m i −m zgodnie z definicją. Potem już zwykłe równanko z przedziałami.
29 kwi 19:06
Piotrek: pedros, tak, z tym, że ja akurat mam przykład, gdzie mam w równaniu dwie wartości bezwzględne.
Tylko tutaj dałem taką skróconą wersję.
Normalnie to tak leci:
| |x+3| − 2 | + | x+1| = m
29 kwi 19:10
pedros: ale jaka jest treść zadania? co z tym parametrem?
29 kwi 19:14
Piotrek: Dla jakich wartości m to równanie ma dokładnie dwa rozwiązania. W sumie to narysowałem dwa
wykresy, ale nigdzie nie ma dokładnie dwóch rozwiązań, dlatego zacząłem się zastanawiać czy
mam dobrze. No chyba, że taka jest odpowiedź
29 kwi 19:16
Piotrek: A nie, ma. W 0.
29 kwi 19:17
pedros: to raczej tak nie będzie, czekaj rozwiążę sobie
29 kwi 19:20
pedros: no jak dla mnie to będzie, że dla m∊∅ równanie ma dwa rozwiązania, czyli brak rozwiązań
29 kwi 19:29
pedros: tzn nie ma takiego parametru, żeby równanie miało dwa rozwiązania
29 kwi 19:29
Piotrek:

Ale to wychodzi tak jak na tym rysunku, nie? To dla zera powinno być, chyba że jest jakiś motyw
z podwójną minus jedynką.
29 kwi 19:34
pedros: a jak otrzymałeś ten wykres z lewej strony? bo za bardzo nie wiem skąd to wziąłeś
29 kwi 19:35
Piotrek: y=x −−−(sox częściowa)−−−> y=|x| −−−−(translacja[−3,−2])−−−> y=|x+3| − 2 −−−−−(sox
częściowa)−−−> y=||x+3|−2|
29 kwi 19:38
pedros: a bo to wykres jednego wyrażenia, myślałem, że to całości... tylko, że potem masz jeszcze plus
to drugie wyrażenie... hmm stary jeśli mam być szczery to nie wiem, ale jak wpisałem całe
wyrażenie w
http://www.jogle.pl/wykresy/ wywaliło taki wykres, że nie było by 2 rozwiązań
29 kwi 19:44
Piotrek: no, to sie dodaje argumenty obu funkcji.
29 kwi 20:04
pedros: no dobra, a podstaw to 0, które otrzymałeś i wychodzi tylko jedno rozwiązanie równania. x=−1
zatem m=0 nie spełnia wymagań zadania. Coś jest nie tak...
29 kwi 20:23
Piotrek: A to wiem. Bo z pierwszego wykresu dla −5 y=0, a z drugiego y=4. Więc tam nie ma miejsca
zerowego.
29 kwi 20:27
Piotrek: zdaje się, że to będzie m∊(0, 4) u (5,∞). Ale może być błąd, bo mam już tak pobazgrane, a nie
chce mi sie już przerysowywać.
29 kwi 20:32
pedros: bardziej skłonny bym był podejrzewać, że rozwiązaniem będzie przedział m∊(0; 2) tylko nie
chcesz mi się sprawdzać
29 kwi 20:32
dawid: oblicz pole powierzchni i objetosc stożka ,którego tworząca wynosi 5cm a promień podstawy jest
równy 3cm pomocy
29 kwi 20:36