matematykaszkolna.pl
jak rozróznić kiedy są wariacje z powtórzeniami a kiedy kombinacje? mistż matamatyki: jak rozróżnić kiedy są wariacje z powtórzeniami a kiedy kombinacje?
29 kwi 20:42
romanooo: wariacje to inaczej kombinacje pomnożone razy permutacje czyli wariacje to wybranie elementu(ów) ze zbioru i ustawienie go na n! sposobów, kombinacje to poprostu ilość możliwych wybrań elemntu (ów) ze zbioru...
29 kwi 20:45
mistż matamatyki: właściwie to nie pomogłeś mi ale dzięki za odp.Chodzi mi głównie o to że dostaje na spr kilka zadań,znam wzory itd. ale nie wiem gdzie co zastosować bo według mojego myślenia pasuje każdy jeden
29 kwi 20:49
29 kwi 21:28
romanooo: wow świetne
29 kwi 21:43
kingaaaa: wow dzięki za ten wyrysowany algorytm, myślę że teraz będę pędziła przy zadaniach z prawdopodobieństwem, chociaż chciałabym zeby na spr z matmy poszedł za mnie jakiś matematyk...
2 lut 21:43
pigor: .. powiem krótko: wariacje to ciągi, a kombinacje to zbiory i dalej z tego wynikają wszelkie różnice emotka
2 lut 21:49
Dawid: A jak się ma ta tabelka wobec takiego zadania: Mamy do dyspozycji klocki z literami A, A, T, T. Zmieniając kolejność liter, otrzymujemy czteroliterowe "słowa"(mające sens lub nie). Wypisz wszystkie możliwe "słowa". Zgodnie z tabelką; kolejność elementów jest ważna − elementy nie mogą się powtarzać − no i wszystkie elementy muszą być wykorzystane. A rozwiązujemy to jednak wariacją bez powtórzeń. Chyba, że czegoś nie rozumiem
27 lut 15:34
PW: Takie "zadania" polegają na wypisaniu − tak powiedzieli w poleceniu. Nie dopasowujemy tu żadnej "teorii", bo i do czego.
27 lut 15:45
Yen: Można prosić o reupload tego zdjęcia? Bardzo bym była wdzięczna : )
10 paź 10:13
5-latek: Pani Eta bedzie na forum wieczorem to wtedy poprosisz ja o to . OK?
10 paź 10:57
anulaa: mógłby ktoś to wstawić jeszcze raz?
10 kwi 20:38
10 kwi 21:54
Hytla:
30 sty 14:11
Ziomekbeta: dzięki pozdro emotka
18 wrz 22:02
daras: ja bym jeszcze uzupełnił ten algorytm o kombinacje z powtórzeniami w pierwszej gałęzi od góry po prawej

nawias
n+k−1
nawias
nawias
k−1
nawias

wzór:

20 wrz 10:12