?????
monika: Pewien graniastosłup ma 27 krawędzi. Liczbą wierzchołków tego graniastosłupa jest...........
29 kwi 19:32
ICSP: 27:3 = 9
9 * 2 = 18
odp 18 wierzchołków.
29 kwi 19:34
monika: a jeżeli będziemy mięć ostrosłup i będzie mieć 170 wierzchołków to liczba krawędzi wtedy będzie
wynosiła ilee
29 kwi 19:39
ICSP: 170 − 1 = 169
169 * 2 = 338
29 kwi 19:40
monika: a dlaczego tak

jest jakiś wzór na to
29 kwi 19:42
ICSP: Jest.
Jak widzisz jeżeli ostrosłup będzie miał 35 wierzchołków to liczba jego krawędzi będzie równa:
(35−1)*2 = 34*2 = 68
29 kwi 19:43
monika: a na graniastosłupa jaki jest wzór jak chcemy obliczyć wierzchołki
29 kwi 19:45
ICSP: zależy co mamy podane.
29 kwi 19:46
monika: mamy podane krawędzie np 30
29 kwi 19:49
ICSP: k − liczba krawędzi.
w − wierzchołki
Dla graniastosłupa.
29 kwi 19:51
monika: dziękuję
29 kwi 19:52
ICSP: nie martw się zaraz do ścian dojdziesz
29 kwi 19:54
monika: haha
29 kwi 19:56
bartek: Wskaz zdanie fałszywe
a) liczba krwaedzi granistosułpa jest trzy razy wieksza od liczby boków wielokąta ta będocego w
jego podstawie
b)
10 wrz 19:31
bartek: najmniejsza liczba krwaedzi granistosłupa to 9 ?
10 wrz 19:31
bartek: Prosz o odp
10 wrz 19:31
bartek: Prosze *
10 wrz 19:32
iteRacj@: dwa razy prawda (oba stwierdzenia są powiązane)
10 wrz 19:45