;/
Mała;]: Spotkało sie kilku znajomych. Każdy witał sie z każdym przez podanie ręki. nastąpiło 10
powitań. Ilu znajomych sie spotkało?
29 kwi 17:19
Vax: Zauważ, że można to zinterpretować jako ilość przekątnych wielokąta o n−bokach gdzie n to nasza
| | n(n−3) | |
ilość osób, wzór na ilość przekątnych to |
| tak więc: |
| | 2 | |
| n(n−3) | |
| = 5 ⇔ n(n−3) = 10 ⇔n2−3n−10 = 0 ⇒(n−5)(n+2) = 0 ⇒ n=5, ujemne rozwiązanie odpada. |
| 2 | |
Czyli spotkało się 5 znajomych.
Pozdrawiam.
29 kwi 17:22
Mała;]: ok ale dlaczego
n(n−3)
−−−−−−− = 5? nie 10?
2
29 kwi 17:33
Vax: Nie do końca, zauważ, że jeżeli mamy wielokąt o n bokach, gdzie n to ilość boków, to ilość
uściśnięć to będzie ilość boków dodać ilość przekątnych, wtedy dopiero przyrównujemy do 10, w
poprzednim poście mogłem wykonać zbyt duży przeskok, tak powinno być ,,wyraźeniej":
Stąd otrzymujemy n=5

Pozdrawiam.
29 kwi 17:44