ga
MARTA: Wyznacz te wartośći parametru m, dla których prosta l: y = mx + 3 ma dokładnie 1 punkt wspólny
z okręgiem o równaniu x
2 − 6x + y
2 + 8y = 0 .
Robię i coś pokręciłam i nie wiem gdzie

Z góry dziękuję za pomoc
29 kwi 10:26
Vax: Ten okrąg zapisujemy w postaci:
(x−3)
2+(y+4)
2 = 25
Czyli jest to okrąg o środku S(3;−4) i promieniu 5, dana prosta ma być styczna do tego okręgu,
więc odległość środka okręgu od tej prostej ma być równa 5, tutaj już sobie poradzisz
29 kwi 10:28
MARTA: no właśnie w tym moemneci coś popsułam
29 kwi 10:29
Vax: Jeżeli mamy punkt A (k,m) oraz prostą o równaniu Ax+By+C = 0 to odległość tej prostej od punktu
wyraża się:
Tutaj wystarczy że podstawisz do wzoru i przyrównasz d do 5, wykonaj zwykłe obliczenia
29 kwi 10:31
MARTA: no właśnie w tych obliczeniach coś źle zrobiłam i no
29 kwi 10:32
Vax: To pokaż jak do tego podstawiłaś, jeżeli jest coś źle napiszę co, i poprawisz
29 kwi 10:38
MARTA:
i gdzieś się w obliczeniach pacnęłam
29 kwi 10:42
Vax: Na razie wszystko dobrze, mamy:
Mnożymy przez mianownik
5
√m2+1 = |3m+7|
Podnosimy do kwadratu:
25(m
2+1) = (3m+7)
2
25m
2+25 = 9m
2+42m+49
16m
2−42m−24= 0 /:2
8m
2−21m−12 = 0
Tutaj liczymy deltę i pierwiastki i otrzymujemy:
I taka jest odpowiedź

Pozdrawiam.
29 kwi 10:53
MARTA: oj dziękuję
29 kwi 11:11