matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Kąty w okręgu i ich związki miarowe
michal:
Należy obliczyć x. Używam twierdzenia Talesa i wychodzi:
|PC|
x
=
czyli
|PA|
|PB|
5
x
=
8
20
8x=100 x=12,5 W odpowiedziach jest jednak:5x=8*(12+8) co znaczyłoby, że
5
20
=
8
x
Wydaje mi się, że w odpowiedzi jest błąd.
29 kwi 10:38
Rivi:
Mi tez się wydaje, że Ty masz dobrze. Bo nawet wynik w odp (x=32) jest niemożliwy w takim ułożeniu
29 kwi 10:47
Rivi:
Tak, na pewno, porównałem z tym
http://pl.wikipedia.org/wiki/Twierdzenie_Talesa
29 kwi 10:50