Jasper:
PILNE Patrzcie i myślcie wszyscy.
No i tak:
Te linie wszystkie 3 są równoległe.
Mam podany wzór tej czarnej funkcji. (f1)
Jak policzyć wzór tych czerwonych funkcji (f2,f3).
Mam podane jeszcze równanie okręgu.
Jak to zrobić ?
29 kwi 22:46
29 kwi 22:48
romanooo: no znasz ich współczynnik a −wszystkie będą miały taki sam, i potem masz wiele opcji, np:
możesz podstawić y=ax+b (a znasz) do równania okręgu, wyjdzie Ci funkcja kwadratowa z
parametrem b, delta z tej funkcji musi być równa 0 więc wyliczysz b1 i b2 teraz wystarczy
odpowiednio podstawić ujemny będzie dla f2 a dodatni dla f1
29 kwi 22:49
romanooo: no

wyżej masz drugi sposób
29 kwi 22:50
Rivi: Skoro masz wzór czarnej y=a1x+b1 , to tamte mają wzór y=a1x+b. I szukasz prostej o takim
wzorze (a1 znamy) które przecinają okrąg (wzór znamy) w jednym miejscu)
29 kwi 22:52
Jasper: Chchiałbym mieć wasz łeb...

ZObacze co z tego wyjdzie. Jak co to napisze
29 kwi 22:54
Jasper: dobra. Wyszło. Dzięki. teraz bedziemy wiedziec jak to liczyc
29 kwi 23:22
wolfy: Jasper skąd wziąłeś to zadanie? Chętnie bym sobie je rozwiązał ^^
30 kwi 02:18