Całki
Anita: Całki − dla mnie czarna magia. Niestety nie byłam na żadnych zajęciach z nich. Proszę bardzo o
pomoc. To są moje zadania na przetrwanie. I proszę nie tylko o wyniki tylko jak to zostało
obliczone. Może okaże się, że w cale nie są takie trudne i zrozumiem.
Oblicz całki:
∫ ( 17x7 + 1x + x 23 + ex ) dx =
powyżej ma być x do potęgi 23
∫ ( 16 x6 + x−1 + x 12 + ex ) dx =
x do potęgi 12
∫ ( x4 − 12 x + 2 ) dx =
Błagam!
29 kwi 10:47
Epsa: | | 1 | | 1 | | 2 | | x8 | | 3x5/3 | |
1) ∫ ( |
| x7+ |
| +x |
| +ex) dx = ∫ |
| +ln|x|+ |
| +ex |
| | 7 | | x | | 3 | | 56 | | 5 | |
29 kwi 11:16
Epsa: Reszta na podstawie tego pierwszego. W tych całkach nie ma nic trudnego. Każdą całkę osobno
liczysz i dodajesz.
| | 1 | |
∫ |
| x7 = (do wykładnika dodajesz 1 i dzielisz przez otrzymamy wykładnik, czyli) = |
| | 7 | |
29 kwi 11:18
Epsa: W mianowniku powinno być 56
29 kwi 11:19
Nitka: Czy tak?
| | x7 | | 1 | |
2) ∫ ( |
| − 1x + |
| x + ex |
| | 42 | | 2 | |
3) ∫ 4x
3 −1
30 kwi 12:12