Pomocy
Iga: Rozwiąż
4x3− 2x2 +8x−4=0
3x3− 6x2+2 =0
29 kwi 17:43
DasAuto: 4x3−2x2+8x−4=0
grupujemy wyrazy i wyłączamy co się da przed nawias
2x2(2x−1)+4(2x−1)=0
(2x2+4)(2x−1)=0
2x2+4=0 lub 2x−1=0
x2=2 2x=1
Zbiór pusty x=12
Odp. x= 12
29 kwi 18:02
Vax: 2 równanie nie ma wymiernych pierwiastków, możesz podzielić stronami przez 3, podstawić x =
| | 2 | |
y+ |
| , sprowadzając równanie do postaci y3 + py + q a następnie podstawieniem y = u+v |
| | 3 | |
sprowadzisz je do układu równań który będzie wzorami Viete'a dla trójmianu, którego
pierwiastkami będą u i v.
Pozdrawiam.
29 kwi 18:04
DasAuto: A no właśnie dlaczego trzeba podstawić x= y+23 ? Bo jakoś nie mogę tego zrozumieć
29 kwi 18:07
Vax: Jeżeli mamy równanie postaci:
x
3+ax
2+bx+c = 0
To można wyeliminować składnik x
2 dokonując podstawienia:
Otrzymamy równanie postaci:
y
3+py+q = 0
Następnie podstawiając y = u+v i odpowiednio przekształcając możemy dojść do układu równań
który będzie wzorami Viete'a dla trójmianu kwadratowego o pierwiastkach u i v, z którego je
wyznaczamy a tym samym naszą niewiadomą.
Pozdrawiam.
29 kwi 18:15
DasAuto: Dzięki kolego
29 kwi 18:15