matematykaszkolna.pl
geometria analityczna Kasia: Dane są punkty A=(6,−3), B=(1,2) i C=(2m3−18m, −m2). Wyznacz wszystkie wartości m dla których proste AB i AC są prostopadłe.
29 kwi 00:41
Gustlik: Oznacza to prostopadłość wektorów AB i AC, a więc ich iloczyn skalarny=0. Liczę współrzędne tych wektorów: AB=B−A=[1−6, 2+3]=[−5, 5] AC=C−A=[2m3−18m−6, −m2+3] Liczę iloczyn skalarny ze wzoru: https://matematykaszkolna.pl/strona/1629.html : AB*AC=−5(2m3−18m−6)+5(−m2+3)=−10m3+90m+30−5m2+15= =−10m3−5m2+90m+45 −10m3−5m2+90m+45=0 /:5 −2m3−m2+18m+9=0 −m2(2m−1)+9(2m−1)=0 (2m−1)(9−m2)=0 (2m−1)(3−m)(3+m)=0
 1 
Odp: m=

v m=3 v m=−3
 2 
29 kwi 00:54
hmmm: gustlik wylicz to plz https://matematykaszkolna.pl/forum/93597.html , dzieki
29 kwi 00:56
Kasia: a nie dało by się jakimś prostszym sposobem emotka bo to zadanko jest na poziomie matury podstawowej
29 kwi 00:57
Gustlik: Kasiu − to jest proste jak konstrukcja młotka. Krótki kurs naprawiajacy błędy debili z MEN, którzy spaprali ten program. Współrzędne wektora liczy się wg wzoru: AB=[xB−xA, yB−yA], czyli od współrzednych konca wektora odejmujesz współrzędne początku, przy takim zapisie AB początkiem jest A, a końcem B, czyli współrzedne B minus wspólrzedne A. Jeżeli masz dwa wektory o wyliczonych współrzędnych, dajmy na to u=[ux, uy] i v=[vx, vy] to iloczyn skalarny liczysz wg wzoru: u*v=ux*vx+uy*vy, czyli mnozysz współrzędna x−ową pierwszego wektora przez x−ową drugiego, podobnie mnożysz współrzędne y−owe i te iloczyny dodajesz. Ponieważ iloczyn skalarny można obliczyć z innego wzoru u*v=|u|*|v|*cosα, gdzie α to kąt między tymi wektorami, a |u| i |v| to długości tych wektorów, gdy wektory sa prostopadle to iloczyn=0, bo cos90o=0. Oczywiście można to zrobić innym sposobem, np. obliczyć wspólczynniki kierunkowe prostych AB i
 yB−yA yC−yA 
AC ze wzoru aAB=

i aAC=

i skorzystać z warunku na
 xB−xA xC−xA 
 1 
prostopadłość aAB=−

, ale o ile wiem tego prostego wzoru też nie ma w karcie
 aAC 
wzorów, jest za to ten długi tasiemcowy wzór na równanie prostej przechodzącej przez 2 punkty: https://matematykaszkolna.pl/strona/1223.html . Ale on jest, przynajmniej dla mnie ciężko strawny i trudny do zapamiętania, trzeba się sporo naliczyć robiąc tym wzorem. Sposób z wektorów jest najprostszym sposobem, jaki zaproponowałem − prostszego nie ma. Naprawdę proponuję douczyć się nieco materiału przeniesionego na rozszerzenie [B[(kolor brązowy na tut. stronie)]], bo powiem wprost:to, co zrobili z matematyką podstawową to woła o pomste do nieba. Uczenie matematyki na poziomie podstawowym ścisle wg programu MEN i CKE to UDAWANIE UCZENIA, A NIE UCZENIE. Wiele ciekwaych i prostych metod zostało przeniesionych na rozszerzenia, a na podstawach rozwiazuje się zadania metodami na okrętkę. A już najgorszego bajzlu zrobili w geometrii analityczne, w której wektory są niestety PODSTAWĄ, z wielomianami i z rachunkiem prawdopodobieństwa.
29 kwi 01:34
Romek: Gustlik, a ja mam takie pytanie czy czasami jedna z prostych nie jest prostopadła do drugiej gdy współczynnik kierunkowy daje −1 ?
29 kwi 07:26
Gustlik:
 1 
Romek, opisałem ten sposób aAC=−

.
 aAB 
29 kwi 14:11
wewe: prostszym sposobem wydaje mi sie zrobic tak: 1. wyznaczyc prosta przechodzaca przez punkty AB z y=ax+b 2. wyznaczyc prosta prostopadla to AB aby przechodzila przez punkty A 3. no i nastepnie na z utworzonej drugiej prostej podstawic wspolrzedne punktu C = (2m3−18m , −m2)
29 kwi 14:15
Kasia: Gustlik dzięki za tak szerokie ujęcie tematu, za kilka dni piszę maturę i mam nadzieje że mi to coś pomoże emotka
29 kwi 21:52
Gustlik: Wewe, wystarczy wyznaczyc wspołczynniki kierunkowe obu prostych i podstawić do warunku na prostopadłość, ale o tym pisałem, lecz nie jest to krótszy sposób niż wektorowy, a na pewno wyznaczanie całych równań obu prostych jest dłuższym sposobem. Naprawdę najkrócej mozna to rozwiązać z iloczynu skalarnego wektorów, tylko pewnie nie znasz tej metody, bo jak pisałem − jakiś pijany i naćpany debil z MEN wykreślił wektory z poziomu podstawowego i Ty uczyłeś się "na okrętkę", a rachunek wektorowy jest bardzo prosty i znacznie upraszcza rozwiązywanie zadań z geometrii analitycznej.
30 kwi 00:05