geometria analityczna
Kasia: Dane są punkty A=(6,−3), B=(1,2) i C=(2m3−18m, −m2). Wyznacz wszystkie wartości m dla których
proste AB i AC są prostopadłe.
29 kwi 00:41
Gustlik: Oznacza to prostopadłość wektorów AB
→ i AC
→, a więc ich iloczyn skalarny=0.
Liczę współrzędne tych wektorów:
AB
→=B−A=[1−6, 2+3]=[−5, 5]
AC
→=C−A=[2m
3−18m−6, −m
2+3]
Liczę iloczyn skalarny ze wzoru:
https://matematykaszkolna.pl/strona/1629.html :
AB
→*AC
→=−5(2m
3−18m−6)+5(−m
2+3)=−10m
3+90m+30−5m
2+15=
=−10m
3−5m
2+90m+45
−10m
3−5m
2+90m+45=0 /:5
−2m
3−m
2+18m+9=0
−m
2(2m−1)+9(2m−1)=0
(2m−1)(9−m
2)=0
(2m−1)(3−m)(3+m)=0
29 kwi 00:54
29 kwi 00:56
Kasia: a nie dało by się jakimś prostszym sposobem

bo to zadanko jest na poziomie matury
podstawowej
29 kwi 00:57
Gustlik: Kasiu − to jest proste jak konstrukcja młotka.
Krótki kurs naprawiajacy błędy debili z MEN, którzy spaprali ten program.
Współrzędne wektora liczy się wg wzoru: AB
→=[x
B−x
A, y
B−y
A], czyli od współrzednych konca
wektora odejmujesz współrzędne początku, przy takim zapisie AB
→ początkiem jest A, a końcem
B, czyli współrzedne B minus wspólrzedne A.
Jeżeli masz dwa wektory o wyliczonych współrzędnych, dajmy na to u
→=[u
x, u
y] i v
→=[v
x,
v
y] to iloczyn skalarny liczysz wg wzoru:
u
→*v
→=u
x*v
x+u
y*v
y, czyli mnozysz współrzędna x−ową pierwszego wektora przez x−ową
drugiego, podobnie mnożysz współrzędne y−owe i te iloczyny dodajesz.
Ponieważ iloczyn skalarny można obliczyć z innego wzoru u
→*v
→=|u
→|*|v
→|*cosα, gdzie α to
kąt między tymi wektorami, a |u
→| i |v
→| to długości tych wektorów, gdy wektory sa
prostopadle to iloczyn=0, bo cos90
o=0.
Oczywiście można to zrobić innym sposobem, np. obliczyć wspólczynniki kierunkowe prostych AB i
| | yB−yA | | yC−yA | |
AC ze wzoru aAB= |
| i aAC= |
| i skorzystać z warunku na |
| | xB−xA | | xC−xA | |
| | 1 | |
prostopadłość aAB=− |
| , ale o ile wiem tego prostego wzoru też nie ma w karcie |
| | aAC | |
wzorów, jest za to ten długi tasiemcowy wzór na równanie prostej przechodzącej przez 2 punkty:
https://matematykaszkolna.pl/strona/1223.html . Ale on jest, przynajmniej dla mnie ciężko strawny i trudny do zapamiętania, trzeba się
sporo naliczyć robiąc tym wzorem. Sposób z wektorów jest najprostszym sposobem, jaki
zaproponowałem − prostszego nie ma.
Naprawdę proponuję douczyć się nieco materiału przeniesionego na rozszerzenie [B[(kolor brązowy
na tut. stronie)]], bo powiem wprost:to, co zrobili z matematyką podstawową to woła o pomste
do nieba. Uczenie matematyki na poziomie podstawowym ścisle wg programu MEN i CKE to UDAWANIE
UCZENIA, A NIE UCZENIE. Wiele ciekwaych i prostych metod zostało przeniesionych na
rozszerzenia, a na podstawach rozwiazuje się zadania metodami na okrętkę. A już najgorszego
bajzlu zrobili w geometrii analityczne, w której wektory są niestety PODSTAWĄ, z wielomianami
i z rachunkiem prawdopodobieństwa.
29 kwi 01:34
Romek: Gustlik, a ja mam takie pytanie czy czasami jedna z prostych nie jest prostopadła do drugiej
gdy współczynnik kierunkowy daje −1 ?
29 kwi 07:26
Gustlik: | | 1 | |
Romek, opisałem ten sposób aAC=− |
| . |
| | aAB | |
29 kwi 14:11
wewe: prostszym sposobem wydaje mi sie zrobic tak:
1. wyznaczyc prosta przechodzaca przez punkty AB z y=ax+b
2. wyznaczyc prosta prostopadla to AB aby przechodzila przez punkty A
3. no i nastepnie na z utworzonej drugiej prostej podstawic wspolrzedne punktu C = (2m3−18m ,
−m2)
29 kwi 14:15
Kasia: Gustlik dzięki za tak szerokie ujęcie tematu, za kilka dni piszę maturę i mam nadzieje że mi to
coś pomoże
29 kwi 21:52
Gustlik: Wewe, wystarczy wyznaczyc wspołczynniki kierunkowe obu prostych i podstawić do warunku na
prostopadłość, ale o tym pisałem, lecz nie jest to krótszy sposób niż wektorowy, a na pewno
wyznaczanie całych równań obu prostych jest dłuższym sposobem. Naprawdę najkrócej mozna to
rozwiązać z iloczynu skalarnego wektorów, tylko pewnie nie znasz tej metody, bo jak pisałem −
jakiś pijany i naćpany debil z MEN wykreślił wektory z poziomu podstawowego i Ty uczyłeś się
"na okrętkę", a rachunek wektorowy jest bardzo prosty i znacznie upraszcza rozwiązywanie zadań
z geometrii analitycznej.
30 kwi 00:05