ga
MARTA: Dane są dwa okręgi o równaniach (x+2)
2 + (y − m)
2 = 18 , (x − 2m)
2 + (y−2)
2 = 2
Wyznacz wszytskie parametry m, tak aby te okręgi miąły dokładnie jeden punkt wspólny.
Dochodzę do pewnego momentu i coś mi nie idzie..

Prosiłabym o pomoc.
29 kwi 22:09
Rivi: | | | |
Aby miały jeden punkt wspólny... |
| |
| | | |
| | | |
czyli odległość między ich środkami=r1+r2 |
| |
| | | |
współrzędne S
1=(−2,m) S
2=(2m,2) ja bym to tak zrobił
29 kwi 22:18
rumpek: Ja rozpatrzyłbym dwa warianty: styczność zewnętrza i wewnętrzna.
29 kwi 22:27
b.: czyli odległość między ich środkami=r1+r2
*LUB*
równa |r1−r2| (o ile r1≠r2, ale tak jest w tym zadaniu)
29 kwi 22:27
Rivi: Odległość S1S2=√5m2+4m+8? Bo nie wiem czy się nie pomyliłem gdzieś
29 kwi 22:30