zadanie
roman:

Obwód trapezu równoramiennego wynosi 32cm. Wysokość poprowadzona z wierzchołka kąta rozwartego
dzieli podstawę na dwa odcinki o długościach 3cm i 11cm. Oblicz pole trapezu.
WG. MNIE to jak już mam tyle wiadomych to mogę już zacząć liczyć [ brakuje mi tylko wysokości
... ]
no i potrzebuję moje h ale mam jeszcze podany obwód całego trapezu więc wg. mnie
2x+25=32
2x=7
x=3.5
no i próbowałem podstawić do wzoru ale jednak nie wyszedł mi poprawny wynik proszę o pomoc
29 kwi 09:22
roman: a mam jeszcze pytanie czy zdarzenie rozłączne jest na podstawie >?
29 kwi 09:27
K+K: dolna podstawa 8+3+3=14
górna 8 to ramię równe 5
potem podstawiasz do twierdzenia pitagorasa i wychodzi ci h i gotowe
29 kwi 09:28
roman: o matko taki błąd ....

dzięki
29 kwi 09:30
K+K: błędy się zdarzają byle nie na maturze. powodzenia
29 kwi 09:36
roman: dziękuję dziękuję a Ty nie piszesz ze mną [ z nami ] >?
29 kwi 09:38
K+K: matury
29 kwi 09:40
roman: tak
29 kwi 09:44
K+K: piszę piszę w tym roku maturę ale czarno to widzę
29 kwi 09:45
roman: no ja w tym też pisze ....
ale widzę że udzielasz się na forum i nieźle Ci to wychodzi ...
ok ja lecę na zakończenie roku
pa
29 kwi 09:49
K+K: pa pa

może się spiszemy później na forum
29 kwi 09:50