da się takie coś zrobić?
pure & clean: wyznaczyć największą i najmniejszą wartość funkcji f(x)=−x2+4x+3 w przedziale (4;+∞)
29 kwi 16:15
pure & clean: yy jeśli przedział byłby domknięty to bym wiedział jak to zrobić; ale powyższego nie czaję
29 kwi 16:53
Rivi: Patrzysz jakie jest xw=−b2a=2
ramiona paraboli są w dół, czyli od 2 do ∞ funkcja jest malejąca. Czyli największa wartość jest
dla x=4 (iksa najbliżej 4) a najmniejszej nie osiąga
29 kwi 16:54
roman: | | b | |
najwiękasza to nie problem bo będzie trzeba skorzystac ze wzpru − |
|
|
| | 2a | |
pamietaj ze ramiona beda skierowane na dol
ale jeśli chodzi o najmniejsza to nie wiem wg, mnie nie skonczonosc
29 kwi 16:55
Kejt: taaak.. tylko, że nawias jest niedomknięty.więc x∉4...
29 kwi 16:55
ciekawa: a może mi ktoś to narysować
29 kwi 16:56
Rivi: to generalnie największej też nie osiąga, bo jej nie jesteśmy w stanie obliczyć. Ew granicę tej
funkcji gdy x dąży do 4?
29 kwi 16:59
pure & clean: ostateczny wniosek?
29 kwi 17:13
Kejt: funkcja nie osiąga wartości najmniejszej ani największej(tej nie jesteśmy w stanie policzyć).
29 kwi 17:15
pure & clean: dzięki
29 kwi 17:17