rozpisanie
pomoc: x
1x
2>x
2−x
1 ,x
1<x
2 −−−zadanie z parametrem
jak moge rozpisac : x
2−x
1 do wzorów Viet'a?
dziekuje
29 kwi 20:36
ICSP: jest to nie możliwe.
29 kwi 20:37
pomoc: dla jakich wartości parametru m równanie x
2 + (2m−1)x−6m+3 =0 ma dwa rózne pierwiastki x
1<x
2
spełniające nierówność x
1x
2>x
2−x
1
delta jest wieksza od zera dla
| | 1 | | 11 | |
m∊(−∞, |
| ) U ( |
| , +∞) |
| | 2 | | 2 | |
wiec co mam zrobic?
29 kwi 20:50
ICSP: tam nie ma wartości bezwzględnej?
29 kwi 20:50
pomoc: nie nie ma
29 kwi 21:10
romanooo: czemu, [P[ICSP] przecież wystarczy Prawą stronę nierówności do kwadratu i dodać do niej
2*x1*x1 ...
29 kwi 21:13
romanooo: ej czekaj

moj błąd
29 kwi 21:15
romanooo: ale jeśli założymy że oba są dodatnie, i zapiszemy ze wzorów vieta warunek
x1*x2>0
x1+x2 > 0
i wiemy że x1 < x2 to wtedy oba będą dodatnie, więc można obustronnie do kwadratu podnieść.
..
czhyba że sie mylę
29 kwi 21:21
Rivi: | | | |
Jeśli masz podane, że x1<x2 to |
| |
| | | |
| | −b+√Δ | | −b−√Δ | | √Δ | |
x2−x1= |
| − |
| = |
| |
| | 2a | | 2a | | a | |
29 kwi 21:25
romanooo: no tak

haha
29 kwi 21:27
Rivi: I dlatego jest tu podany warunek x
1<x
2 − bo wtedy wiadomo co od czego się odejmuje.

Przy
dodawaniu i mnożeniu (wzory Viete'a) nie ma znaczenia, który jest większy a który mniejszy
29 kwi 21:28
pomoc: zatem?
29 kwi 21:33
Rivi: | | √Δ | |
napisałem... x2−x1= |
| podstawiasz to do równania, druga część z Viete'a i jechana z |
| | a | |
rozwiązaniem
29 kwi 21:36
pomoc: sory nie ogarniam.Mozesz mi dokładnie rozpisac skąd Ci sie to wzieło?
29 kwi 21:51
Rivi: masz 6 wiadomości wyżej... masz wzory na x1 i x2, i wiesz, że x2>x1, czyli x2 będzie miał
we wzorze +√Δ a x1 −√Δ...
29 kwi 21:53