Pp
Nitka:

Przy pomocy całek oblicz zaznaczone pole powierzchni. Pole to jest ograniczone funkcjami:
y = −x
2 + 26
29 kwi 11:03
danny: porównując obie funkcje, obliczając deltę i pierwiastki dochodzimy do momentu że granice
całkowania wynoszą 0(dolna) oraz 4 (górna)
Do policzenia zostaje nam więc całka :
4
0
co już chyba nie powinno być problemem
Pozdrawiam
29 kwi 12:11
Nitka: Mi coś nie wychodzi.
Porównałam funkcję, obliczyłam deltę i wyszło mi Δ = 10,5
z tego x1 = 4 a x2 = − 6,5.
Coś chyba jest nie tak, gdzie zrobiłam błąd?
30 kwi 12:02