Geometria przeliczna na kg.
Tomaszz:

Witam!
Sądze ze znalazłem odpowiedni portal w którym pomoze ktoś rozwikłac mój problem. A więc...
Kupiłem sobie na złomie krązek − ma on wymiary 65mm szeroki a śrenica 195mm. Waży on około
13,5kg. W środku chciałbym wywiercić otwór 32 mm. Jest jakiś sposób by obliczyc na jaką
szerokość i średnice go obtoczyć by waga jego wynosiła 12kg? Tworzywo z którego jest wykonany
to żelazo. Sądze ze jest jakaś zależność że 1kg żelaza = ... m3 , tak jak jest to w przypadku
wody − 1l = 1kg.
Z góry dziękuje za poświęcenie czasu na spoglądnięcie na me zadanie
Tomaszz.
Słabo narysowane− no ale jak by co to na pierwszym jest to co mam a na drugim to co chciałbym
wiedzieć.
29 kwi 22:54
romanooo: poszukaj gęstość żelaza i mi napisz to Ci powiem
29 kwi 22:57
romanooo: Jeszcze powiedz jaką ma grubość...
29 kwi 23:04
romanooo: aha rozumiem że te 65 mm to jest szerokość
29 kwi 23:05
romanooo: znaczy grubość >?
29 kwi 23:05
romanooo: jeśli tak, to po wycięciu tego otworu będzie ważyć 13,08837797 kg , więc
29 kwi 23:09
romanooo: metr sześcienny żelaza waży 7874kg, więc 1 kg żelaza to 0,000127 m3
29 kwi 23:15
Tomaszz: Przperaszam że nie odisywałem ale po zadaniu tego zadania poszedłem spać i rano byłem w pracy i
dopiero teraz wszedłem na komputer.. Jeżeli jest jak mówisz to okazuje sie ze dam rade to
obtoczyc na 13kg.. grubość=szerokość − dobrze zauwazyłeś. A potrafiłbys podać mi do 3 miejsca
po przecinu wymiary na jakie powinnem obtoczyc ten krązek? by wazył 12/13?
Wiem ze to trudne no ale wierze w Ciebie.
30 kwi 23:18
romanooo: ok, ale z wymiarów i ciężaru Twojego krążka wynika że będzie miał on troche inną gęstość niż
żelazo, znaczy trochę mniejsząnie jest czyste czy coś, ale to nie ważne

policzyłem od nowa, i :
po wycięciu otworu będzie ważyć 13,136 kg, teraz trzeba jeszcze obtoczyć go o 2,3 mm , średnica
nowego powinna mieć: 190 mm
wtedy powinien ważyć około 12,5 kg, proszę napisać czy wszystko ok.
1 maj 00:30
Tomaszz: Co za mózgi żyją w tej polscexD nie moge

Cały czas jest bardzo dobrze

A dałoby rade zrobic
tak by zmniejszyc troszke szerokość krążka by powstało 12 kg?
1 maj 10:01
think: no jasne, a jakby Ci ktoś uciął nogę to stracisz na wadze czy będziesz ważył tyle samo
1 maj 10:07
think: dobra jeśli romanooo obliczył dobrze, bo nie chce mi się tego sprawdzać.
To po wycięcu będzie ważyć 13,136kg przy wysokości 65mm
13,136 − 6,5
12,5 − x
13,136x = 81,25 / :13,136
x = 6,185
więc musiałbyś uciachać ciut więcej niż 3mm
1 maj 10:13
Tomaszz: okej

Dzieki wielkie wszystkim za zanagazowanie

Obtocze to dopiero w poniedziałek za tydzień
i dam znac jak to wyszło
1 maj 10:17
romanooo: ok, czekamy z niecierpliwością
1 maj 12:28