matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 28.5.2011
Zadania
Odp.
1
Proszę o pomoc:
1
*
√
3
=....
2
1
Monia:
Rozwiązaniem równania ( x + 2)
2
− ( x − 1)
2
= 4x
2
− (2x − 3)(2x + 3) jest liczba....
6
VVerka:
ZAD.1 4% liczby x jest równe 6, zatem x=..... ZAD.2 Suma przediałów a=<−1;5> i B=(−
∞
;2) jest równa....
1
VVerka:
2
1
1
Liczba
−
[1−(
)
2
] jest równa
3
3
2
1
...:
Narysuj wykres nierówności
4
...:
Śmietana pakowana jest w kartonowe, prostopadłościenne pudełka o pojemności 0,4dm
3
Wysokość pudełka jest o 6 cm krótsza od krawędzi podstawy. Podstawa pudełka jest kwadratem.
5
...:
Wyznacz wielomian stopnia trzeciego, który ma pierwiastek dwukrotny 2 oraz pierwiastek
−1
pojedynczy
, przy czym W(0)=4. rozwiąż nierówność W(x)≤0
3
2
hę:
Czemu to nie jest prawdziwe?
3
...:
Wyznacz dziedzinę funkcji wyznaczonej wzorem
2
...:
Zadanie 1 napisz równanie okręgu o średnicy AB gdzie A(−3,−3) B(7,2)
3
^^:
1.Uzasadnij, ze pole czworokąta opisanego na okręgu o promieniu r jest równe r(a+b) , gdzie a i b są długościami dwóch przeciwległych boków.
0
^^:
Punkty A.B i C są wierzchołkami trójkąta, w którym |AB| = |BC|. Znajdź konstrukcyjnie punkt D taki, żę istnieje okrąg wipisany w czworokąt ABCD i istnieje okrąg opisany na tym czworokącie.
0
star:
Iloczyn boków trójkąta wynosi 24cm
3
,pole wynosi 4,5cm
2
oraz wiadomo ,że bok c jest dwa razy większy niż bok b. Ile wynosi bok a?
6
marta:
prosze o spr. zadanak
27
Wzynacyenie D i ZW:
Proszę o pomoc w wyznaczeniu dziedziny, zbioru wartości i kiedy jest funkcja rosnaca a kiedy malejąca
3
tn:
mam współrzędne trzech boków trójkąta(wierzchołków) jak sprawdzić czy dany punkt o danych współrzędnych należy do boków, lub czy leży poza trójkątem?
6
iza:
błagam Was o pomoc
! nie kamam:
1
....:
Przez wierzchołek B kwadratu ABCD poprowadzono prostą, która przecięła bok DC w punkcie takim, że |DE| : |EC|=1:3. Obwód trójkąta BCD jest o 6cm mniejszy od obwodu trapezu ABED.Oblicz
1
Łukasz505:
:::rysunek::: Na rysunku jest przedstawiony trojkat ABC
0
oliva:
1
Łukasz505:
Rozwiaz uklady dowolna metoda
1
Łukasz505:
Dana jest funkcja okreslona wzorem y=−
1
2
x+1 a) sporzadz jej wykres
1
Nika:
W trójkąt równoramienny o kącie przy podstawie równym 3o stopni wpisano okrąg o promieniu 2. Oblicz pole tego trójkąta.
1
Łukasz505:
Wykonaj odpowiednie obliczenia ,napisz wzor funkcji ktorej wykres jest rownolegly do wykresu funkcji y=
1
2
x+8 i do ktorego nalezy punkt P(−1,4)
4
kasia:
wielomiany pierwiastki wymierne w(x)=x
5
−2x
4
−4x
3
+4x
2
−5x+6
4
kasia:
Rozkładanie funkcji wymiernej na ułamki proste
x
2
a)
x
4
−1
x
2
+2x
b)
(x
2
+2x+2)
2
pomoze ktoś?
13
ziomek:
może ktoś zweryfikować czy dobrze? Liczba naturalna ma dokładnie cztery dzielniki a ich suma jest równa s znajdź tę liczbę jeśli :
2
Justynaa:
Bardzo proszę o pomoc
Na okręgu o promieniu 3 opisano trójkąt równoramienny o kącie przy wierzchołku równym
4
fix:
Wiem ze to nie to forum ale na pewnoz na ktos dobrze angielski mam trzy zdania i nie wiem za bardzo jak je napisac:
7
impulsive:
Przez wierzchołek B kwadratu ABCD poprowadzono prostą, która przecięła bok DC w punkcie takim, że |DE| : |EC|=1:3. Obwód trójkąta BCD jest o 6cm mniejszy od obwodu trapezu ABED.Oblicz
3
kredek:
Wyznacz ciąg artmetyczny, tzn podaj a
1
, oraz wzor na a
n
1
Marta:
Dla jakich wartości parametru m równanie Ix
2
−4I=m
2
+1 ma dwa rozwiązania?
0
Aura:
log
√
128
3
Allonder:
Ile jest możliwości posadzenia osób: A,B.C.D.E na pięciu miejscach w jednym rzędzie tak, aby: a) osoba A siedziała przed osobą B z lewej strony
1
Dawid:
PROSZĘ O POMOC! JESTEM W LO ZAOCZNIE I MAM ZADANIA SEMESTRALNE A JESZCZE TEGO NIE PRZERABIALIŚMY I NIE MAM ZIELONEGO POJĘCIA O TYM. BARDZO DZIĘKUJĘ JEŚLI KTOŚ CHĘTNY MI TO
6
ANKA:
3
√
27
√
3
√
3*9
4
patrycja:
jak obliczyc taka calke:
1
kredek:
Wyznacz różnice r ciagu majac dane a
1
= −12, a
3
4=65
1
kredek:
Wyznacz pierwszy wyraz ciagu a
1
majac dane
2
Piotr student :
czy ktoś zna dobre forum fizyczne gdzie pomogą w wytłumaczeniu zadań z fizyki? function(searchElement){"use strict";if(this===void 0||this===null)throw new TypeError();var
0
D-Rose:
A jeszcze mam 4 równania różniczkowe jak by ktoś mógł pomóc: y'= x*ex
3
esperanda123m:
Bardzo proszę o pomoc w zadanku
7
ancymon:
Na egzamin przygotowano 45 pytań, z których zdający losuje 4. Uczeń otrzymuje ocenę bardzo dobrą za poprawną odpowiedź na 4 pytania; ocenę dobrą za poprawną odpowiedź na 3 pytania; a
2
leh:
cos
4
α+sin
2
α*cos
2
α+sin
4
α=1 wyszło mi, 1−sin
2
α*cos
2
α, a w odpowiedziach jest 1
4
martaaa:
pan kowalski zalozyl w banku kapitał 40'000zł, w ktorym oprocentowanie roczne wynosi 24%. Bank stosuje dla tych lokat kapitalizacje roczna. po ilu latach na koncie pana Kowalskiego znajdzie
3
ktos:
Oblicz pole powierzchni torusa opisanej rownaniem : x=(10+3cosv)cosu
1
aga:
prosze bardzo o szybka pomoc log3 − log
4
48
8
nananan:
POMOCY
! Czy podany ułamek przedstawia liczbę naturalną? Odpowiedz uzasadnij.
14
asia:
5 * 4
7
− 6* 16
3
=
2
1
3
nie wiem jak się rozwiązuje najprościej takie zadania widziałam że "rozbija się potęgi" i
7
siasia:
POMOCY
!
7
D-Rose:
Mam wielką prośbę o 2 zadania z ekstremami oraz długością łuku krzywej. To bardzo ważne dla mnie a nic nie kojarze z tej matematyki. Proszę o jakąś pomoc.
4
Mateusz:
3x+5
3−x
≥0
5
OLa:
rozwiaz równanie
x+3
x+4
>0
0
ola:
WIELOMIANY : a) 9x
3
+ 27x
2
+14x+8=0
3
Sławek:
Pilnie potrzebuję dokładnego (krok po kroku) rozwiązania tego zadania:
2
Ja:
rozwiąż nierówności: a) 2|sinx| ≤ 1
2
kobi:
log
2
100x−5logx−6=0
0
marzena:
NIKT NIE MA POMYSŁU NA POLICJANTÓW BARDZO MI ZALEŻY NA ROZWIĄZANIU TEGO ZADANIA
1
Gosia:
:::rysunek::: Stożek o objętości 27π cm3 przecięto płaszczyzną równoległą do podstawy. Płaszczyzna podzieliła
2
Sylwia:
Są dwa okręgi. Jeden o promieniu 3, a drugi o promieniu 5. Są one styczne zewnętrznie w punkcie S. Oblicz odległość punktu S od prostej stycznej do obu okręgów nie przechodzącej przez punkt
1
Gosia:
powierzchnia kulistego balonu po dopompowaniu zwiększyła się o 44%. O ile procent wzrosła objętość balonu ?
2
tn:
w jaki sposób wykonywać obrót w sense jak przykładać kątomierz obracając Punkt A względem punktu Q
4
BWNM:
Środki 3 okręgów parami stycznych zewnętrznie są wierzchołkami trójkąta o bokach a,b ,c. Oblicz promienie tych okręgów.