czy ta równość jest tożsamością trygonometryczną?
leh: cos
4α+sin
2α*cos
2α+sin
4α=1
wyszło mi, 1−sin
2α*cos
2α, a w odpowiedziach jest 1
28 maj 14:48
Godzio:
To nie jest tożsamość, wystarczy podstawić dowolną wartość kąta alfa:
α = 45
o
| | 1 | | 1 | | 1 | | 3 | |
... = |
| + |
| + |
| = |
| ≠ 1 |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
28 maj 15:12
Bogdan:
Tożsamością jest równość: cos
4α + 2sin
2αcos
2α + sin
4α = 1
bo cos
4α + 2sin
2αcos
2α + sin
4α = (cos
2α + sin
2α)
2 = 1
2 = 1
Twoja równość nie jest tożsamością, co łatwo sprawdzić wstawiając w miejsce α jakąś
miarę, np. α = 30
o
| | 9 | | 1 | | 3 | | 1 | | 13 | |
cos430o + sin230ocos230o + sin430o = |
| + |
| * |
| + |
| = |
| |
| | 16 | | 4 | | 4 | | 16 | | 16 | |
28 maj 15:12