...
Monia: Rozwiązaniem równania
( x + 2)2 − ( x − 1)2 = 4x2 − (2x − 3)(2x + 3) jest liczba....
Cena książki wynosi 40 zł. Po dwukrotnej obniżce o
20% cena tej książki jest równa.....
Współczynnik kierunkowy prostej przechodzącej
przez punkty A(0,0) i B(2,1) jest równy....
math.: (x + 2)
2 − (x−1)
2 = x
2 + 4x + 4 −x
2 + 2x −1 = 6x + 3
6x + 3 = 0
6x = −3
cena książki:
40 − 20% * 40 = 40 −
20100 * 40 = 40 − 8 = 32
32 − 20% * 32 = 32 −
20100 * 32 = 32 − 6,4 = 25,6
odp. cena ksiazki po dwukrotnej obnizce o 20% wynosi 25,60zl
wzor na prosta y = ax + b
0 = a0 + b
b = 0
1 = 2a + b
1 = 2a + 0
2a = 1
a =
12
odp. wspolczynnik kierunkowy prostej wynosi
12