Zadanie ekstrema
D-Rose: Mam wielką prośbę o 2 zadania z ekstremami oraz długością łuku krzywej. To bardzo ważne dla
mnie a nic nie kojarze z tej matematyki. Proszę o jakąś pomoc.
Zad1.
a) znajdź ekstrema funkcji z=x2−xy+2y2−x+4y−5
b) wyznacz pochodne cząstkowe rzędu I funkcji: x2y3−xsiny
Zad2.
a)oblicz długość łuku krzywej y=1/4 x2−1/2 ln|x| zawartego między punktami o odciętej x=1 i
y=2
b)oblicz objętość bryły powstałej przez obrót prostej y=x dookoła osi OY dla y nalezy <2,4>
28 maj 12:53
pkstat: pochodne cząstkowe funkcji nazwijmy ją Z:
dz/dx= 2xy3−siny
dz/dy=3x2y2−xcosy
objętość bryły można policzyć całką ale prościej jest w tym przypadku odjąć od siebie objętości
2 stożków 1/3pi R2*H− 1/3pi r2 *h R=H=4, r=h=2, wynik 56/3 pi
28 maj 13:48
pkstat: ekstrema funkcji 2 zmiennych: dz/dx=2x−y−1, dz/dy=−x+4y−5 , d2z/dx2=2, d2z/dy2=4,
d2z/dxdy=−1, d2z/dydx=−1
rozwiązując układ równań z pierwszych pochodnych cząstkowych otrzymujesz x=0 i y=−1, jest to
punkt podejrzany o istnienie ekstremum, wyznacznik z pochodnych drugiego rzędu = 7>0, więc
funkcja posiada w punkcie (0,−1) ekstremum, ponieważ d2z/dx2 >0 to jest to minimum
28 maj 14:20
Godzio:
Zad. 2
| | x3 | | 64 | | 8 | | 56 | |
b) V = π24∫x2dx = π * |
| |24 = π * ( |
| − |
| ) = |
| π |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
28 maj 14:22
D-Rose: Dzięki wielkie. A jeszcze mam 4 równania różniczkowe jak by ktoś mógł pomóc:
y'= x*ex
dy/dx = tgy/ x
x* dy/dx + 3y= x2
x*dy/dx − 2y= x+1
Bardzo proszę o jakąś pomoc w tej kwesti
28 maj 15:39
Grześ: pierwsze normalnie całkujesz:
y'=x*e
x / ∫
y= ∫ xe
x=....
Drugie rozdzielasz wzg. zmiennych:
28 maj 15:42
D-Rose: Grzesiu a czy mógłbyś mi to tak całością rozpisać, bo za bardzo to nie wiem jak to zrobić?
28 maj 15:50
Grześ: już Ci wystarczająco rozpisałem.. teraz pozostało Ci przeliczyć całki.. to jest ostatni
krok....
Jak nie umiesz to niemożliwe, żebyś przerabiał równania różniczkowe...
28 maj 16:05