pomuzcie
Łukasz505: Dana jest funkcja okreslona wzorem y=−12x+1
a) sporzadz jej wykres
b)oblicz i zaznacz ile wynosi miejsce zerowe i przeciecie z osia OY
c)sprawdz rachunkowo czy punkt A(−2,5) nalezy do wykresu funkcji
d) oblicz jaka wartosc przyjmuje dla argumentu 3?
28 maj 20:12
max: a) masz punkt przecięcia się z osią y rówy 1 wylicz miejsce zerowe czyli całość przyrównaj do
zera. Zaznacz na osi. A jak nie potrafisz to podstaw trzy punkty i sporządź wykres.
b) j.w.
c) kiedy punkt należy do prostej?
KIEDY DANY PUNKT SPEŁNIA RÓWNANIE TEJ PROSTEJ.
Podstawiasz za x=−2 a za y=5
jeśli prawa strona będzie równała się lewej to spełnia, a jak nie to nie należy ten punkt do
tej prostej.
d) wystarczy podstawić za x i wyliczyc
28 maj 21:04