ułamek
nananan: POMOCY

!
Czy podany ułamek przedstawia liczbę naturalną? Odpowiedz uzasadnij.
(6
123 + 44) / 10 =
28 maj 13:28
;): Jest.
Zauważ że 62 = 36 , 63 = 216 , 64 = 1296 itd.
w liczniku masz 6123 + 44 a 6123 = xxxxxxxxxx6 + 44 = xxxxxxxxxxx0 więc będzie to
podzielne przez 10 czyli jest liczbą naturalną
28 maj 13:34
siasia: dzięki wielkie
28 maj 13:43
siasia: a mogłbys/mogłabyś mi napisać jeszcze:
9
140−1/10
Czy to jest naturalna?
28 maj 13:45
siasia: powinno być (9140 −1)
28 maj 13:45
R.W.17l: 92=81
81−1=80, podzielne przez 10
94=6561
6561−1=6560, podzielne przez 10
widzisz? wszystkie parzyste potęgi cyfry 9, po odjęciu od nich 1, są podzielne przez 10
a 140 jest parzyste
28 maj 13:49
Grześ: bardziej elegancko:
9
2=81=1(mod 10)
(9
2)
70=1
70=1(mod 10)
więc:
(9
2)
70−1 = 0 (mod 10), więc jest podzielna przez 10, więc jest naturalna
28 maj 13:52
Grześ: tylko nie ma znaczka "przystaje", zamiast dwóch kresek(równa się) , trzy kreski
28 maj 13:52
siasia: DZIĘKI BARDZO

!
28 maj 13:53