Prosze niech mi ktos zrobi te zadanie bo nie rozumiem:((
Łukasz505: Wykonaj odpowiednie obliczenia ,napisz wzor funkcji ktorej wykres jest rownolegly do wykresu
funkcji y= 12x+8 i do ktorego nalezy punkt P(−1,4)
28 maj 20:04
dark: Mamy funkcję określoną wzorem y=1/2x+8
Oraz punkt P o współrzędnych (−1,4)
Zadam Ci pytanie?
Kiedy punkt należy do prostej?
Jeśli współrzędna spełnia równanie tej prostej.
Co oznacz równoległość?gdy funkcje maja takie same współczynniki a a prostopadłe, gdy po
przemnożeniu dwóch z nich wynik jest równy −1.
Dlatego wyznaczam dziedzinę równoległych do naszej prostej:
y=1/2x+b
Teraz podstawiam punkt.
x=−1 y=4
4=1/2*(−1)+b
4=−1/2+b
b=4,5
zatem szukany wzór funkcji:
y=1/2x+4,5
28 maj 21:37