Musimy policzyć odległość pomarańczową "x".
Tutaj brakło mi miejsca, lecz tą styczną trzeba jeszcze troszkę przedłużyć w dół i utworzyć
trójkąt.. ehh... dodam uzupełniającą część..
Rysunek jest jakby doklejony do góry... mam nadzieję, że zrozumiesz
Teraz musimy ułożyć proporcje i wyznaczyć dł "y" z twierdzenia Talesa.
Liczymy tą najdłuższą odległośc przechodzącą przez pkt. S:
y+3+5=y+8
Tworzymy proporcje:
| y | y+8 | ||
= | |||
| 3 | 5 |
| 12 | 15 | ||
= | |||
| 3 | x |
| 15 | ||
x= | , która jest szukaną odległością ![]() | |
| 4 |