zapisz w postaci potęgi o wykładniku wymiernym
ANKA: 3√27√3√3*9
nie umiem tego zrobić tu w każdym bądź razie każdy kolejny pierwiastek jest jest pod sobą.
treść: zapisz w postaci potęgi o wykładniku wymiernym.
pomocy!
28 maj 17:06
28 maj 17:08
Bogdan:
n√ ak = ak n, ax*ay = ax+y
27 = 33, 9 = 32,
28 maj 17:33
ANKA: niestety dalej nie rozumiem..
28 maj 17:56
tn: chodzi o to że pierwiastek kwadratowy z a to a do jednej drugiej
zaś sześcienny z a do a do jednej trzeciej
28 maj 22:37
krystek: Posłuchaj , w tym przykładzie 9 jest poza pierwiastkiem.
Musisz to rozpisać zastępując każdy pierwiastek potęgą o wykładniku wymiernym i używaj
nawiasów.
28 maj 22:44
krystek: {27[3(3)1/2]1/2}1/3*9=
1/2 oznacza wykładnik potęgi i 1/3 też.
28 maj 22:50
Mis772: 43(3√4)2
10 sty 14:06