ciągi
Dawid: PROSZĘ O POMOC! JESTEM W LO ZAOCZNIE I MAM ZADANIA SEMESTRALNE A JESZCZE TEGO NIE
PRZERABIALIŚMY I NIE MAM ZIELONEGO POJĘCIA O TYM. BARDZO DZIĘKUJĘ JEŚLI KTOŚ CHĘTNY MI TO
ZROBI W CAŁOŚCI. Z GÓRY DZIĘKUJĘ. ZAD.1. Wyznacz 4 początkowe wyrazy ciągu danego wzorem
| | 3n+2 | |
an= |
| ZAD.2. Wyznacz 4 początkowe wyrazy ciągu arytmetycznego wiedząc, |
| | n+1 | |
że a
3=11 i a
8=31 ZAD.3. Dany jest nieskończony rosnący ciąg arytmetyczny o wyrazach
dodatnich. Wykaż, że a
2+a
9=a
3+a
8 ZAD.4. Dany jest nieskończony ciąg geometryczny w
| | 9 | |
którym a3=1 a4= |
| . Wyznacz a1. |
| | 4 | |
28 maj 17:29
Dawid: Chciałbym sam coś zrobić no ale nawet nie wiem od czego mam zacząć hehe..... PLIS

!
28 maj 18:02
Godzio:
Zad. 1
| | 3 * 1 + 2 | | 5 | |
a1 = |
| = |
| |
| | 1 + 1 | | 2 | |
| | 3 * 2 + 2 | | 8 | |
a2 = |
| = |
| |
| | 2 + 1 | | 3 | |
a
3 = ...
a
4 = ... W miejsce n wstaw 3 jeśli chcesz obliczyć trzeci wyraz, 4 jeśli czwarty
Zad. 2
a
8 − a
3 = 5r [ korzystam z a
m − a
k = (m − k) * r ]
31 − 11 = 5r
20 = 5r
r = 4
a
3 = a
1 + 2r [ wzór ogólny ciągu: a
n = a
1 + (n − 1) * r ]
11 = a
1 + 2 * 4 ⇒ a
1 = 3
a
n = 3 + (n − 1) * 4 = 4n − 1
I teraz licz tak samo jak w zad. 1
Zad. 3
Teza:
a
2 + a
9 = a
3 + a
8
L = a
1 + r + a
1 + 8r = 2a
1 + 9r
P = a
1 + 2r + a
1 + 7r = 2a
1 + 9r
L = P co kończy dowód
Zad. 4
| a4 | | am | |
| = q [ korzystam z |
| = qm − k ] |
| a3 | | ak | |
a
3 = a
1 * q
2 [ wzór ogólny ciągu geometrycznego: a
n = a
1 * q
n − 1 ]
29 maj 01:22
krystek: Godzio, pięknie to robisz,ale dla kogoś kto się uczy lepiej korzystać z podstawowych wzorów.
an=a−1+(n−1)*r
I wówczas ;
a3=11
a8=31
a1+(2−1)*r=11
a1+(8−1)*r=31
a1+r=11
a1+7r=31
I rozwiązujesz układ równań z którego wyliczasz a1 i r
29 maj 09:46
krystek: W zad 4 analogicznie:
an=a1*qn−1
I podstawiasz
a3=a1*q3−1
a4=a1*q4−1
Otrzymujesz
1=a1*q2
94=a1*q3
29 maj 09:54
Dawid: Bardzo dziękuję wszystkim.
29 maj 13:39
Dawid: HALO DO KRYSTKA! Czy w tym układzie się nie pomyliłeś? a1+2r=11
a1+7r=31
29 maj 14:46
Godzio: Tak, powinno być a
1 + 2r = 11
29 maj 14:47