wielomiany
kasia: wielomiany pierwiastki wymierne
w(x)=x
5−2x
4−4x
3+4x
2−5x+6
i mam takie pytanie, czy da sie to policzyc innym sposbem niz przez szukanie dzielników
ostatniego wyrazu? bo jezeli bedzie wieksza liczba to troche bez sensu
Vax: Da się, tylko na początku musimy dany wielomian sprowadzić do wielomianu stopnia maksymalnie 4,
tutaj jest łatwo bo już widać, że x=1 jest pierwiastkiem, po podzieleniu mamy:
(x−1)(x
4−x
3−5x
2−x−6) = 0
I teraz aby rozłożyć 2 czynnik bez szukania pierwiastków w dzielnikach ostatniego wyrazu możemy
skorzystać z metody Ferrariego:
x
4−x
3−5x
2−x−6 = 0
| | x2 | | 21x2 | |
x4−x3+ |
| = |
| +x+6 |
| | 4 | | 4 | |
| | x | | 21 | |
(x2− |
| +y)2 = (2y+ |
| )x2−(y−1)x+y2+6 |
| | 2 | | 4 | |
| | 21 | |
(y−1)2 = (4y2+24)(2y+ |
| ) |
| | 4 | |
(y−1)
2 = (y
2+6)(8y+21)
8y
3+20y
2+50y+125 = 0
Wstawiamy do wcześniejszego:
| | x | | 21 | |
(x2− |
| +y)2 = (2y+ |
| )x2−(y−1)x+y2+6 |
| | 2 | | 4 | |
| | x | | 5 | | 21 | | 7 | | 49 | |
(x2− |
| − |
| )2 = ( |
| −5)x2+ |
| x+ |
| |
| | 2 | | 2 | | 4 | | 2 | | 4 | |
| | x | | 5 | | 1 | | 7 | | 49 | |
(x2− |
| − |
| )2 = |
| x2+ |
| x+ |
| |
| | 2 | | 2 | | 4 | | 2 | | 4 | |
| | x | | 5 | | x | | 7 | |
(x2− |
| − |
| )2 = ( |
| + |
| )2 |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | x | | 5 | | x | | 7 | |
(x2− |
| − |
| )2 − ( |
| + |
| )2 = 0 |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
(x
2+1)(x
2−x−6) = 0
(x
2+1)(x−3)(x+2) = 0
Czyli nasz wielomian można zapisać w postaci:
W(x) = (x−1)(x−3)(x+2)(x
2+1)
Skąd mamy, że miejscami zerowymi są x=−2 v x=1 v x=3
Pozdrawiam.