Zadanie
Nika: W trójkąt równoramienny o kącie przy podstawie równym 3o stopni wpisano okrąg o promieniu 2.
Oblicz pole tego trójkąta.
28 maj 20:12
Bogdan:

α = 30
o
Korzystam z własności trójkąta prostokątnego o kącie ostrym 30
o.
| | 2 | | 4 | |
2 = y√3 ⇒ y = |
| √3, x = 2y = |
| √3 |
| | 3 | | 3 | |
| | 4 | |
z = (2 + x)√3 = (2 + |
| √3)*√3 = 2√3 + 4 |
| | 3 | |
Teraz pole trójkąta można już łatwo obliczyć.
28 maj 21:43
takietosmutne: ale dziwnie ja nie rozumiem nic i tak
1 cze 21:47
takietosmutne: liczyłam innym sposobem i nie rozumiem czemu mi nie wyszło.. zrobilam tak:
r to 1/3 h , wiec h = 6 później z cos 60 stopni wyliczyłam a czyli 1/2=6/a , no bo tak
wnioskuje, że skoro przy podstawie jest 30 stopni to u góry 120, 120:20, to daje nam 60 i a
wyszło 12, moje "a" to wasze "y+z", a b wyszło mi 12 pierwiastków z 3, wiec pole wyszło 36
pierwiastków z 3 ............ proszę o pomoc, co zrobilam źle

1 cze 21:51
Mila:
| | 1 | |
To nie jest trójkąt równoboczny i nie możesz korzystać z zależność, że r= |
| h |
| | 3 | |
Na rysunku masz zaznaczone odcinki o jednakowych długościach:
Punkty styczności okręgu są jednakowo odległe od wierzchołka kąta.
Środek okręgu wpisanego w Δ leży na przecięciu dwusiecznych kątów Δ.
w Δ CKS: (Δ o kątach 90,60,30)
√3*|CS|=4 /*
√3
3|CS|=4
√3
W ΔCDB:
| | √3 | | 4√3 | | √3 | |
h=x* |
| ⇔2+ |
| =x* |
| /*3 |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
6+4
√3=x*
√3 /*
√3
6
√3+12=3x
x=2
√3+4 , |AB|=2x
| | 4√3 | |
PΔ=x*h =(2√3+4)*(2+ |
| ) dokończ |
| | 3 | |
1 cze 22:58
kaśka123: nie rozumiem
28 paź 14:18
xd:

Ω∞≤≥∊⊂α∫←→⇒⇔
12 kwi 19:40