własności trójkąta
star: Iloczyn boków trójkąta wynosi 24cm3 ,pole wynosi 4,5cm2 oraz wiadomo ,że bok c jest dwa razy
większy niż bok b. Ile wynosi bok a?
28 maj 21:19
star: jak dla mnie to to zadanie jest chyba błędne bo jak próbowałam podkładać kolejne odpowiedzi (
podkładałam a pod iloczyn boków i obliczałam pozostałe bo c=2b a następnie podkładałam pod
wzór Herona) i nigdy pole nie wyszło mi 4,5cm2...byłabym wdzięczna za jakąś wskazówkę
29 maj 01:55
pkstat:
a min = 1,59 P=0,53
a max= 2,28 P=0,53
Pmax = 3,2 dla a=1,84
żądanej wartości 4,5 nie osiągnie przy takich danych
29 maj 12:12