okręgi
...: Zadanie 1
napisz równanie okręgu o średnicy AB gdzie A(−3,−3) B(7,2)
Zadanie 2
napisz równanie okręgu, którego środek leży na prostej y=−2x−2 i przechodzącego przez punkty
A(5,10) B(3,12)
28 maj 21:26
max: obliczasz z wzrou dluosc odcinka ab o danych koncowych czyli punktach wspolrzednych
jak to obliczysz znajdz srodek tego odcinka lub wylicz ze wzoru (geometria analityczna patrz).;
srednica=1/2 d = r z tego r wyliczysz
rownanie okregu ma postac
(x−a)2 + (y−b)=r5
gdzie a i b to srodek
28 maj 21:30
krystek: W zad drugim podpowiadam

onieważ środek należy do danej prostej to jego współrzędne sa:
S=(x;−2x−2)
28 maj 21:35