:(
Łukasz505:

Na rysunku jest przedstawiony trojkat ABC
a) napisz rownania prostych w ktorych zawieraja sie boki trojkata ABC
b) oblicz za pomoca ukladu nierownosci trojkat ABC
c) oblicz dlugosc promienia okregu na trojkacie ABC
28 maj 20:24
iza: odczytaj punkty skrajne A B i C
równanie np. AB obliczysz
y=ax+b
znajdź wzór na obliczanie współczynnika kierunkowego a
obliczysz a z dwoch punktów skrajnych czyli tego odcinka, w którym się one zawieraja.
Wyjdzie ci np. a=2
wiec piszesz
y=2x + b
i za x i y podstawiasz dowolne dwa punkty skrajne z A lub B z tego odcinka, ktory nas
interesuje.
i obliczysz b np b=3
wiec mamy
y=2x+3
i tak kazdy bok
b) to tylko odczytaj
c) skorzystaj z własności trójkąt prostokątny, okrag opisany, srodek jego bedzie dokladnie na
srodku przecwiprostokatnej. wiec oblicz ja np. z\ twierdzenia pitagorasa i podziel przez 2
pzodrawaim
28 maj 20:42