geometria analityczna zadanie do sprawdzenia
marta: prosze o spr. zadanak
Dla jakiej wartości współczynnika k prosta y= kx − 3
a)przechodzi przez punkt P(1,1)
b) jest prostopadłą do prostej y=−2x+3
c) przecina druga ćwairtkę układu
d) jest równoległa do prostej x+2y=6
e) nie przecina czwartej ćwiarki układu
MOJE ODP:
a)dla k=4
b)dla k=1/2
c) dla k<0
d) y= +12 x −3
e) dla k>0
28 maj 21:13
krystek: d)masz błędnie wyznacz wsp kierunkowy prostej x+2y=6
e0 nie ma takiego k
28 maj 22:01
marta: dlaczego błędnie wyliczony?
dobrze jest
a z e) dlaczego?
28 maj 22:14
krystek: w d)y=kx−3 ma być równoległa do prostej x+2y=6.
Skąd otrzymałaś 12 wspólczynnik kierunkowy?
28 maj 22:17
krystek: Do przykładu e)y=kx−3 jest to prosta która przechodzi przez punky (o,−3) a więc nie ominie IV
ćwiartki (moim zdaniem)
28 maj 22:21
marta: równoległa czyli o tym samym współczynniku kiernukowym
to jest − 1/2 ułamek czyli −0,5x−3
a z e?
28 maj 22:21
krystek: Oczywiście .Czyli podajesz dla k=−0,5
.
narysuj proste np y=2x−3
y=−2x−3
y=−3
i odpowiedz na pytanie czy może pominąć IV ćwiartkę?
28 maj 22:37