geometria
^^: 1.Uzasadnij, ze pole czworokąta opisanego na okręgu o promieniu r jest równe r(a+b) , gdzie a i
b są długościami dwóch przeciwległych boków.
2. Wskaż, że stosunek obwodu koła do obwodu wielokąta opisanego na nim jest równy stosunkowi
pola koła do pola wielokąta.
3. Na okręgu opisano trapez równoramienny o obwdzie p. Jaka jest odległość między środkami jego
ramion?
28 maj 21:23
Godzio:

Z własności wpisania okręgu w czworokąt mamy:
a + b = c + d
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
P = |
| cr + |
| br + |
| ar + |
| dr = |
| r(a + b + c + d) = |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
= |
| r(a + b + a + b) = r(a + b) |
| | 2 | |
28 maj 21:34
Godzio:
Teza:
| Lk | | 2πr | |
| = |
| |
| Lw | | a + b + c + d + ... | |
| Pk | | πr2 | | 2πr2 | |
| = |
| = |
| |
| Pw | | | 1 | |
| (ar + br + cr + dr + ... | | 2 | |
| | r(a + b + c + d + ... | |
| | 2πr | | Lk | |
= |
| = |
| |
| | a + b + c + d + ... | | Lw | |
28 maj 21:38
Godzio:

Z warunku wpisania okręgu w czworokąt:
a + b = 2c
| | a + b | | 1 | |
L = a + b + 2c = p ⇒ 2(a + b) = p ⇒ |
| = |
| p |
| | 2 | | 4 | |
28 maj 21:42