Wyznacz wielomian stopnia trzeciego
...: Wyznacz wielomian stopnia trzeciego, który ma pierwiastek dwukrotny 2 oraz pierwiastek
| | −1 | |
pojedynczy |
| , przy czym W(0)=4. rozwiąż nierówność W(x)≤0 |
| | 3 | |
28 maj 21:34
krystek: Napisz wielomian stopnia 3 w postaci iloczynowej:
podpowiadam a Ty dokończ:
a(x−x1).....
28 maj 21:52
...: (x+1/3)(x−2)2=0
28 maj 21:57
krystek: Tak ,ale na początku a ,które wyznaczysz z warunku w(0)=4
28 maj 22:04
...: a=3
28 maj 23:00
krystek: tak ,i rozwiązujesz nierówność ,pamiętaj,że 2 jest pierwiastkiem dwukrotnym i masz odbicie
wykresu.
28 maj 23:05