!
nie kamam:
wyznacz równanie prostej będącej osią symetrii dwóch okregów:
(x−2)2 + (y+2)2=1 i x2 + y2 +4x−1=0
Drugą postac zamienilam na postac kanoniczna i oba dalam do rownania wyszlo mi, ze y=−2
po narysowanbiu zobaczylam, ze os symetrii jest równa dla x=2 ale nic z tego nie rozumiem
jak mam to zadanie rozwiązać i jaka jest odpowiedź,,,blagam o pomoc
(x − 2)2 + (y + 2)2 = 1
(x + 2)2 + y2 = 5
Osią symetrii dwóch okręgów jest zawsze prosta przechodząca przez ich środki.
S1(2,−2)
S2(−2,0)
Wyznacz teraz prostą przechodzącą przez dwa punkty
| 1 | ||
Nie, y = − | x − 1 | |
| 2 |
dziekuje