pan kowalski zalozyl w banku kapitał..
martaaa: pan kowalski zalozyl w banku kapitał 40'000zł, w ktorym oprocentowanie roczne wynosi 24%. Bank
stosuje dla tych lokat kapitalizacje roczna. po ilu latach na koncie pana Kowalskiego znajdzie
sie kwota w wysokosci 76 264zł 96gr?
28 maj 14:33
pkstat: po 3 latach : (1,24)3=76264,96/40000
28 maj 14:43
martaaa: bez sensu
28 maj 15:00
pkstat: K=K0(1+r)n
gdzie K wartość kapitału po n latach, K0 kapitał początkowy, r stopa procentowa,
r=0,24, K0=40000, K=76264,96,
podstaw do wzoru i wylicz, może znajdziesz sens
28 maj 15:14
martaaa: oj tam, bo konkretnie chciałam wzor

a ty go wczesniej nie napisałas/łeś

ale juz jest
elegancko i dzięki wielkie
28 maj 15:19