jak się liczy
asia:
nie wiem jak się rozwiązuje najprościej takie zadania widziałam że "rozbija się potęgi" i
wystawia przed nawias proszę o dokładne wytłumaczenie.
28 maj 13:14
Nie jestem mądry: | | 212(5*2− 6*1) | | 10−6 | |
U{5*214− 6*212}{213= |
| = |
| =2 |
| | 213 | | 2 | |
28 maj 13:17
;): Mi wyszło 7 ale mogę się mylić
28 maj 13:19
Grześ: | 5*214 − 6*212 | | 212(5*22 − 6) | | 20−6 | |
| = |
| = |
| =7.. czyż nie  |
| 213 | | 213 | | 2 | |
28 maj 13:20
Nie jestem mądry: 4 zapisujesz jako 22 . (22)7= 214
Tak samo 16 zapisujesz jako 24. (24)3= 212
Wyłączasz 212 przed nawias i skracasz z 213
28 maj 13:20
Nie jestem mądry: No ta mój błąd
28 maj 13:20
asia: a co się stało z 214 ?
28 maj 13:21
Nie jestem mądry: skróciło się :
28 maj 13:22
asia: jeżeli się skróciło to dlaczego przed nawiasem jest 212 ?
28 maj 13:26
;): Nie skróciło się tylko przed nawias zostało wyciągnięte
28 maj 13:28
Nie jestem mądry:
5*214− 6*212 wyłączasz przed nawias 212 to co Ci zostanie w nawiasie i przed nim ?
28 maj 13:28
asia: 212 (5*214 − 6)
28 maj 13:35
asia: No wytłumacz mi jak to skracasz
28 maj 13:39
Nie jestem mądry: 
widzę że musisz się jeszcze poćwiczyć wyciąganie liczby przed nawias
| | 5*214 | | 6*212 | |
212( |
| − |
| }= 212(5*22− 6*1)
|
| | 212 | | 212 | |
28 maj 13:47
asia: rozumiem, a czemu akurat 212 przed nawias ?
28 maj 14:01